7 tipov, ako zvýšiť hodnotu bytu pred jeho predajom - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Dlhodobý rast cien na bytovom trhu hrá predávajúcim do karát. Predaj nehnuteľnosti vám môže priniesť o niečo vyššie finančné zhodnotenie. Momentálnu hodnotu bytu však môžete zvýšiť aj inými spôsobmi, ktoré nie sú ovplyvnené aktuálnym vývojom na trhu.  

Predávaný byt môže nadobudnúť vyššiu cenu vďaka príprave nehnuteľnosti na predaj. Tá zahŕňa viacero možných krokov, ktorých výsledkom má byť krajší vzhľad, lepšia atmosféra a celkovo lepší dojem z interiéru. V rámci týchto krokov môžete skúsiť 7 osvedčených tipov, ktoré vám umožnia pýtať si za byt o niekoľko stoviek eur viac.

1. Vymaľujte steny

Čistý a upravený vzhľad bytu zohrá pri predaji významnú úlohu. Kupujúci si počas obhliadky všimne medzi prvými steny. Ak sú čisté a čerstvo vymaľované, byt začne ihneď vzbudzovať dobrý dojem. Zhoršiť ho ale môže zvolená farba. Výrazné akcenty by mohli vyvolať neželaný efekt, takže radšej vsaďte na neutrálne odtiene.

2. Vykonajte revízie

Fungujúce zariadenia dajú predávajúcemu signál, že byt a jeho vybavenie je vo vynikajúcom kvalitatívnom stave. Ešte pred obhliadkou dajte vykonať všetky možné revízie, ktoré odhalia prípadné poruchy alebo poškodenia. Dôkladnú kontrolu budú vyžadovať najmä rozvody. Ich výmena je odporúčaná aj v prípade, že sú funkčné. Nové rozvody totiž automaticky zvyšujú cenu nehnuteľnosti.

3. Opravte poruchy

Ak revízie odhalia akékoľvek poruchy, mali by ste ich dať čo najskôr opraviť. Za opravu síce niečo zaplatíte, no v konečnom dôsledku vás to môže vyjsť lacnejšie ako v prípade odhalenia týchto porúch záujemcom o byt. Oprave porúch a náprave rôznych poškodení sa nevyhnete bez ohľadu na to, či byt predáte alebo ho budete naďalej využívať vy.

4. Presvetlite izby

Hodnotu vášho bytu zvýšite aj osvedčenými optickými trikmi. Jedným z nich je presvetlenie miestností, ktoré docielite rôznymi spôsobmi. Okrem využitia svetlých farieb môžete z izby odstrániť prebytočné zariadenie, ktoré pre jej užívanie nie je potrebné. Čím menej doplnkov a dekorácií, tým viac svetla môže prúdiť do priestoru.

5. Zväčšite priestor

Optické triky vám pomôžu aj s rozšírením priestoru. Byt síce bude väčší a priestrannejší iba naoko, no pre vytvorenie lepšieho dojmu to stačí. Priestor dokážete opticky rozšíriť napríklad premiestnením nábytku. Ak ho odtiahnete od stien, izba bude razom pôsobiť väčšia. Pomôcť môže aj veľký luster na strope alebo zrkadlo nasmerované na najsvetlejšiu časť priestoru.

6. Poupratujte byt

Kompletné upratovanie nebude potrebné iba v prípade premiestňovania nábytku alebo iných optických zmien. O čistotu celého bytu dbajte bez ohľadu na rozsah zásahov počas prípravy na predaj. V rámci upratovania nezabudnite vyprať bytové textílie, vyčistiť podlahy, prípadne naleštiť povrchy jednotlivých častí nábytku, ktoré tak nebudú vyzerať iba čistejšie, ale takisto  aj luxusnejšie.

7. Dajte si vypracovať znalecký posudok

Každý z vyššie uvedených tipov zvýši cenu bytu aspoň o pár desiatok až stoviek eur. Potvrdí vám to aj znalecký posudok, ktorého vypracovanie za účelom využitia pri realitnom obchode prinesie osoh obom stranám. Vás ako predajcu ochráni pred podhodnotením ceny, pri ktorom by ste mohli dosť prerobiť. Pre kupujúceho zas bude hodnoverným dokladom potvrdzujúcim hodnotu bytu, vďaka čomu bude ochotnejší zaplatiť viac.

Nielen s uvedenou sedmičkou, ale aj s ďalšími tipmi, ako zvýšiť hodnotu bytu, vám pomôže realitná kancelária. V spolupráci s ňou sa môžete spoľahnúť na uplatnenie všetkých krokov, ktoré budú viesť k maximálnemu možnému zvýšeniu ceny predávanej nehnuteľnosti.

Zdroj foto: archilovers.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.