Aké byty sa v súčasnosti predávajú najviac? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Bytový trh je najväčším a najaktívnejším trhom v celom realitnom sektore. Jeho pozíciu upevňuje aj vysoký dopyt, ktorý zvyšujú vybrané druhy bytov patriace medzi tie najviac predávané.

Zoznam najpredávanejších bytov sa priebežne mení v závislosti od viacerých faktorov, ktoré ovplyvňujú, o aké byty je v momentálnom období najväčší záujem. Hlavnú úlohu zohrávajú najmä ceny nehnuteľností, podmienky na trhu s úvermi a finančná situácia kupujúcich. Tieto faktory majú značný vplyv na rozhodovanie pri výbere bytu aj v súčasnosti.

Novostavby v top lokalitách

Novostavby sa predávajú rýchlejšie ako staršie byty vo väčšine lokalít, kde sa ich ponuka vďaka rýchlejšej bytovej výstavbe neustále rozširuje. Obzvlášť to platí v lokalitách s dobrou občianskou vybavenosťou a dobrým dopravným spojením. Okrem centier miest sú obľúbené aj novostavby na predmestiach alebo v okrajových lokalitách, kde sú nehnuteľnosti lacnejšie a zároveň ponúkajú pokojnejšie bývanie v tichej lokalite mimo mestského ruchu.

2-izbové s menšou výmerou

Dlhodobé zdražovanie bytov zmenilo správanie kupujúcich. Kvôli vyšším cenám siahajú skôr po menších priestoroch. Najmä pri novostavbách sa dosť zvýšil podiel predaných 2-izbových bytov. V najdrahších lokalitách vzrástol aj predaj 1-izbových bytov, a to napriek tomu, že ich cena za m² je vyššia ako pri väčších nehnuteľnostiach. Vzhľadom na rastúci dopyt po menších bytoch sa developeri začali prispôsobovať trhu a byty stavajú s menšou výmerou.

Kompletne zrekonštruované

Rýchly rast cien novostavieb nahráva do kariet aj starším bytom. Z tých sa najviac predávajú nehnuteľnosti, ktoré prešli kompletnou rekonštrukciou. Takéto byty sú síce drahšie ako tie v pôvodnom stave, no kupujúcim ponúkajú vyšší komfort. Navyše, po nasťahovaní nemusia podstúpiť veľké rekonštrukcie. Pozitívom je aj vyššia hodnota takýchto bytov, ktoré sa budú dať o niekoľko rokov výhodne predať.

Na najvyšších poschodiach

Pri výbere bytu zohráva dôležitú úlohu aj jeho poloha. Väčšina kupujúcich uprednostní byt na horných poschodiach, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Takéto byty sú o niečo teplejšie ako tie nad prízemím, čo sa môže odraziť aj na celkových nákladoch za spotrebu tepla. Obyvatelia sú zároveň viac chránení pred hlukom zvonku. Plusom je takisto výhľad na mesto a na okolité lokality. Za takéto byty je však potrebné priplatiť pár stoviek až tisíc eur.

S veľkým balkónom alebo terasou

Pri bytoch s pekným výhľadom sa dá balkón využiť ako perfektné miesto na relax. Ten je ale súčasťou požiadaviek kupujúcich aj v prípade záujmu o byt na spodných poschodiach, kde si takisto plní svoju úlohu, či už pri sušení bielizne, pestovaní izbových rastlín alebo ako dobre využiteľný úložný priestor. Čím väčší, tým lepší. Vedia to aj developeri, ktorí sa stále viac zameriavajú na projekty s bytmi, ktoré disponujú vlastnou terasou.

S vlastným parkovacím miestom

Nedostatok parkovacích miest trápi každé väčšie mesto. S týmto problémom sa stretávajú aj majitelia bytov. Autá pribúdajú rýchlejšie ako parkovacie plochy. Aj preto sú v dnešnej dobe najviac vyhľadávané byty, ktorých kúpou nový majiteľ získava aj vlastné parkovacie miesto. Niektoré novšie projekty dokonca disponujú podzemnými garážami pre niekoľko áut, ktoré sú súčasťou daného bytového domu.

Nové alebo kompletne zrekonštruované byty s menšou výmerou, ktorým nechýba priestranný balkón s výhľadom a vlastné parkovacie miesto, práve o takéto byty je momentálne najväčší záujem. S rastúcim dopytom je však voľných bytov menej, čo postupne zvyšuje aj ich cenu. Napriek tomu budú ešte pár rokov najpredávanejšie, kým sa správanie kupujúcich v závislosti od vývoja na trhu a v ekonomike opäť nezmení.

Zdroj foto: curbed.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.