Aké má prenajímateľ bytu alebo domu povinnosti voči daňovému úradu? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Prenajímanie bytu alebo domu môže byť zdrojom slušného vedľajšieho príjmu. K tomu je však potrebné splniť pár krokov, vďaka ktorým bude celý proces prebiehať v súlade s pravidlami. Tie sa netýkajú iba vzťahu medzi prenajímateľom a nájomníkom. Do hry vstupujú aj povinnosti voči daňovému úradu.

 Povinnosti prenajímateľa voči daňovému úradu súvisia s priznaním príjmov, ktoré majiteľovi plynú z prenájmu danej nehnuteľnosti. Aj tieto príjmy totiž podliehajú zdaneniu spadajúcemu pod daň z príjmu, takže prenajímateľ je povinný ich zahrnúť do daňového priznania. Výnimku majú iba tí majitelia nehnuteľností, ktorí ich prenájmom zarábajú minimum. Napriek tomu sa povinnostiam voči daňovému úradu nevyhnú.

Daňový úrad požaduje registráciu prenajímateľa

Cieľom registrácie na daňovom úrade je pridelenie DIČ, na základe ktorého bude majiteľ bytu alebo domu platiť daň zo zisku nadobudnutého prenajímaním. Niektorí prenajímatelia už DIČ majú. Týka sa to SZČO a podnikateľov, ktorí boli zaregistrovaní hneď pri začatí vykonávania podnikateľskej činnosti, takže v ich prípade ohlásenie nebude potrebné. Fyzické osoby, ktoré začínajú byt alebo dom prenajímať, zatiaľ DIČ nemajú, takže povinnosti ohlásiť prenajímanie sa nevyhnú.

Kde a kedy sa zaregistrovať na daňovom úrade?

Termín registrácie je stanovený legislatívou, ktorá majiteľov vyzýva k ohláseniu prenajímania najneskôr do konca mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom bola predmetná nehnuteľnosť prenajatá. Celý proces prebieha jednoducho. Vyžaduje iba vyplnenie formulára so žiadosťou, ku ktorému sa k nahliadnutiu prikladá originálna verzia nájomnej zmluvy. Tá sa žiadateľovi vráti späť.

Po podaní žiadosti má príslušný daňový úrad  (v mieste trvalého bydliska prenajímateľa) 30 dní na to, aby žiadateľa zaregistroval. Následne mu pridelí DIČ aj s osvedčením o registrácii. Pridelené číslo sa nevzťahuje na prenajímanú nehnuteľnosť, ale na samotného daňovníka. Pri prenajímaní ďalšieho bytu alebo domu tak nebude potrebná opätovná registrácia na daňovom úrade.

 

Nesplnenie povinnosti o registrácii prenajímateľa na príslušnom daňovom úrade môže byť sankcionované. Pokuta za nedodržanie tohto nariadenia dosahuje od 60 €.

Prenajímateľa čaká podanie daňového priznania

 Registrácia na daňovom úrade bude iba prvou z povinností. Ďalšou bude podanie daňového priznania k dani z príjmu. Tá ale nevzniká automaticky každému jednému prenajímateľovi. Zákon totiž hovorí o výnimke, ktorá určuje, za akých okolností nie je prenajímateľ povinný daňové priznanie podávať. Tá sa týka daňovníkov, ktorých celkové zdaniteľné príjmy vrátane zisku z prenájmu nehnuteľnosti za rok 2020 nepresiahli sumu 2207,10 €.

Príjem z prenajímania je oslobodený do 500 €

 Prenajímatelia s celkovými ročnými príjmami nad uvedených 2207,10 € sa podaniu daňového priznania nevyhnú. Štát im ale umožňuje využiť oslobodenie od dane z tohto druhu príjmov, ktorého výška je už niekoľko rokov nastavená na 500 €. V praxi to znamená, že prenajímateľ uvádza v daňovom priznaní celkové príjmy z prenájmu znížené o 500 €. Ak ich ročná výška túto hranicu neprekročí, príjmy z prenájmu nie je potrebné v daňovom priznaní uvádzať.

Daňové priznanie sa podáva do konca marca

Keďže daň z prenájmu nehnuteľnosti spadá pod daň z príjmu, konečný termín na jeho podanie je 31. marec. Ak tento deň vychádza na víkend, v prípade veľkonočných sviatkov na niektorý z voľných dní, dátum podania sa posúva na prvý pracovný deň po voľnom dni. Daňovník má možnosť aj na využitie odkladu, ktorý mu čas na podanie daňového priznania k dani z príjmu predĺži do 30. júna daného roka. Daňové priznanie sa podáva vždy za predchádzajúci rok.

Daňový úrad vyžaduje spoluprácu s prenajímateľom aj po ukončení prenájmu nehnuteľnosti. Pokiaľ ide o fyzickú osobu, ktorá nepodniká a neprenajíma žiadnu inú nehnuteľnosť, mala by požiadať o zrušenie registrácie. Urobiť sa tak má najneskôr do 30 dní odo dňa, kedy nastali okolnosti vedúce k zrušeniu registrácie. Ak daňový úrad žiadosti vyhovie, majiteľa čaká ešte jedna povinnosť a tou je vrátenie osvedčenia o registrácii. Na tento krok má od rozhodnutia daňového úradu o zrušení registrácie 15 dní.  

 

Zdroj foto: www.napalete.sk

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.