Aké (ne)výhody prináša bývanie v satelitných obciach? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Kým niektorí obyvatelia nedajú dopustiť na život v centre mesta, iní uprednostnia skôr bývanie v pokojných dedinkách, kde sa vyhnú mestskému ruchu. Vzhľadom na prácu či štúdium v meste ale potrebujú nájsť bývanie v neďalekej lokalite, ktorá bude s mestom dopravne dobre prepojená. Takéto požiadavky majú spĺňať práve satelitné obce.

Bývanie v satelitných obciach nie je žiadnou novinkou. Tento štýl života zažíva opakovaný boom vo viacerých európskych krajinách. Dlhoročným trendom sa stal aj v našich končinách, najmä v okolí Bratislavy a Košíc, kde sa viaceré dedinky a malé mestečká postupne zmenili na tzv. satelity. Tieto lokality lákajú mnoho ľudí pracujúcich v meste, ktorí však po ukončení pracovného dňa preferujú život mimo neho.

Čo je typické pre bývanie v satelitných obciach?

Satelitné obce ako miesto pre život nie sú vhodné pre každého. Bývaniu v takýchto lokalitách prídu na chuť iba vybrané skupiny obyvateľstva. Väčšina satelitných lokalít je totiž bežnými dedinkami ponúkajúcimi vidiecke bývanie, akurát s dobrou dostupnosťou mesta. S tým súvisí aj menej služieb a možností na praktizovanie športových a kultúrnych aktivít. Miestni si však môžu užiť viac pokoja a súkromia, ktoré by im v meste chýbalo. 

Bývanie v satelitných obciach v minulosti a dnes

Cieľová skupina kupujúcich, pre ktorých bude kúpa nehnuteľnosti v takýchto obciach dobrou voľbou, sa priebežne trochu mení. Kým pôvodne satelity vznikali ako lokality predurčené na pokojné prímestské bývanie, s rastúcim záujmom o takýto štýl života začali vznikať aj malé satelitné mestečká. Tie disponujú väčšou ponukou služieb a lepšou občianskou vybavenosťou. Daňou za to je však vyšší počet obyvateľov, čo ich môže oberať o pokoj a súkromie.

Najobľúbenejšie satelitné obce na Slovensku:

V okolí Bratislavy – Pri hlavnom meste je viacero satelitných obcí. Niektoré si zachovávajú štatút dediny napriek nárastu počtu obyvateľov, z iných sú mestečká, v ktorých v súčasnosti žije vyše 5000 až 7000 ľudí. Príkladom je Bernolákovo či Stupava. Zo satelitných dediniek priťahuje najviac obyvateľov Borinka, Chorvátsky Grob, Miloslavov či Rovinka.

V okolí Košíc – V okolí metropoly východu je dostatok priestoru na vznik nových satelitných obcí. Developeri spustili predaj pozemkov vo viacerých okrajových lokalitách okresu Košice-okolie, ktoré sú od mesta vzdialené do 20 kilometrov. Príkladom je obec Ploské. Zo starších satelitov je najvyšší dopyt po bývaní v Haniske, vo Valalikoch či v Čani.

Najväčšie výhody bývania v satelitnej obci:

Široký výber nehnuteľností – Pri prvom boome bývania v satelitoch, ktorý prebiehal v 90. rokoch, tvorili vyše 90 % ponuky rodinné domy. V súčasnosti je ponuka pestrejšia a okrem domov sú v predaji aj priestranné 2 až 4–izbové byty v menších bytových domoch. 

Pomerne nižšia cena bývania – Vysoké cenové rozdiely medzi mestom a okolitými satelitmi badať pri Bratislave aj Košiciach. Za cenu 2-izbového bytu v meste je v satelitnej obci možné postaviť aj 4-izbový dom so záhradou.

Pozemok so záhradou –  Práve vlastný pozemok so záhradou je jednou z najväčších výhod, ktoré ponúka bývanie v satelitných obciach. Tento benefit ocenia najmä majitelia, ktorí chcú mať v exteriéri vlastný bazén alebo altánok, prípadne chcú pri dome niečo pestovať.

Nevýhody bývania v satelitných lokalitách:

Slabá občianska vybavenosť – Situácia ohľadom obchodov, služieb a iných prevádzok sa v  satelitoch postupne mení k lepšiemu. V porovnaní s mestom však úroveň miestnej občianskej vybavenosti stále zaostáva.

Cestovanie do práce – Napriek výstavbe ciest a zlepšovaniu dopravnej situácie sa niektoré satelity naďalej trápia zápchami. O čas strávený každodenným cestovaním, ktoré vyžaduje aj finančné výdavky, však prichádzajú aj obyvatelia satelitov, ktorí pri presune do práce netrčia v zápchach.

 

Dopyt po bývaní v satelitoch je vysoký hlavne kvôli nižším cenám nehnuteľností a životu v pokojnejších lokalitách. Opakované vlny boomu kúpy nehnuteľností v týchto obciach však viaceré satelity menia na rušné a frekventované miesta. S tým stúpajú ceny tamojších domov a obce strácajú štatút pokojných vidieckych lokalít, čím sa dlhoročné pozitíva tohto spôsobu bývania postupne menia na mínusy.

 

Zdroj foto: ceskatelevize.cz, hviezdoslavov.sk

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.