Aké výhody a nevýhody prináša kúpa bytu z papiera? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

So zaobstaraním bytu v novostavbe sa nemusí čakať až do ukončenia výstavby bytového domu a následnej kolaudácie. Pri viacerých projektoch je možné byt kúpiť v predstihu. Umožňuje to tzv. kúpa bytu z papiera, ktorá je už nejaký čas neodmysliteľnou súčasťou fungovania realitného trhu.

Práve kúpa bytu z papiera otvára kupujúcim pri výbere nehnuteľnosti nové možnosti. S tým sa spája zopár plusov, ktoré môžu záujemcovi pomôcť s hľadaním bytu schopného splniť jeho predstavy o bývaní. Popri niekoľkých plusoch však treba počítať aj s istými negatívami, kvôli ktorým nie je táto forma zaobstarania bytu vhodná pre každého.

Výhody kúpy bytu z papiera

Nižšia cena bytu – Konkrétna cena bytu z papiera závisí od viacerých faktorov. V porovnaní s hotovými novostavbami je však vo väčšine prípadov nižšia. Rozdiel môže dosahovať aj pár stoviek až pár tisíc eur v závislosti od veľkosti bytu alebo lokality, kde sa bude po dokončení projektu nachádzať. V snahe dostať sa k nižšej cene je potrebné kupovať byt čo najskôr. Čím viac bytov je predaných a čím viac sa schyľuje k ukončeniu projektu, tým viac stúpa cena.

Byt na mieru – Pri dokončenom byte si už kupujúci nemôže prispôsobiť jeho dispozíciu či orientáciu. Byty z papiera to čiastočne umožňujú. Autori projektu totiž môžu navrhnúť rôzne detaily a úpravy v byte presne podľa predstáv budúceho vlastníka. Za takéto vymoženosti si developer síce naúčtuje nejaké poplatky, no finančne je to stále výhodnejšie, ako pristupovať k rozsiahlym rekonštrukciám po nasťahovaní do hotového bytu.

Peniaze až po kolaudácii – Pri bytoch z papiera je plusom aj dostatočný čas na financovanie kúpy. Za takýto byt sa platí až po kolaudácii, ktorá zvykne prebehnúť niekoľko mesiacov po uzavretí zmluvy o kúpe. Hneď na úvod sa platí iba rezervačný poplatok vo výške 10 až 20 % z konečnej ceny, ktorú bude po kolaudácii potrebné uhradiť.  

Nevýhody kúpy bytu z papiera

Rezervačný poplatok – Uvedená podmienka zaplatiť vopred rezervačný poplatok môže byť pre niekoho prekážkou. Táto čiastka sa totiž platí naraz a nakoľko banka poskytuje hypotéky až na dokončené nehnuteľnosti, kupujúci si musí pomôcť predraženým bezúčelovým úverom alebo vlastnými zdrojmi, ktoré nemá vždy k dispozícii. Problémy nastávajú najmä pri bytoch v lukratívnych lokalitách, pri ktorých sa rezervačný poplatok pohybuje v tisíckach eur.

Projekt môže meškať – Nie je ničím ojedinelým, ak si kupujúci nepreberie byt z papiera včas. Výstavba bytového domu sa môže z rôznych dôvodov predĺžiť, často až o pár týždňov, v niektorých prípadoch o pár mesiacov. Majiteľom, ktorí potrebujú nové bývanie čo najskôr, či už z dôvodu rozvodu alebo dochádzania do práce, to môže výrazne skomplikovať životnú situáciu.  

Projekt nemusí byť dokončený – Z hľadiska rizík, ktoré prináša kúpa bytu z papiera, je prípadné meškanie výstavby tým lepším prípadom. V tom horšom sa môže stať, že bytový dom nakoniec nebude postavený, resp. sa nedokončí jeho začatá výstavba. Aj keď kupujúci má v tejto situácii nárok na vrátenie všetkých rezervačných poplatkov a vzhľadom na znenie dohody s developerom aj na isté kompenzácie, uplatnenie týchto nárokov často sprevádzajú súdne spory alebo iné právne úkony, ktoré ho okrádajú o čas a energiu potrebnú pri hľadaní nového bývania.

 

Podiel projektov tohto typu, ktorých realizácia sa neukončila, je zatiaľ zanedbateľný. Časté nie je ani väčšie meškanie výstavby bytových domov, v ktorých sa predávajú byty z papiera. Aj to prispieva k vysokému dopytu, ktorý takúto formu kúpy sprevádza už niekoľko rokov. V niektorých lokalitách je vzhľadom na dopyt prevyšujúci miestnu ponuku dokonca jedinou možnosťou, ako sa dostať k novému bytu.  

 

Zdroj foto: www.opendoor.com, www.shutterstock.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.