Ako je to s parkovacím miestom pri kúpe bytu? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Nároky kupujúcich na vybavenie bytu a jeho príslušenstvo v posledných rokoch stúpajú. V rámci požiadaviek záujemcov o nové bývanie sa stále častejšie objavuje aj parkovacie miesto.

Dopyt po bytoch, ktoré sa predávajú s parkovacím miestom, stúpa niekoľko rokov. Zvyšuje ho najmä nedostatok parkovacích kapacít, kvôli ktorému je samostatné získanie parkovacieho miesta mimo kúpy bytu čoraz náročnejšie. Rastúcemu záujmu o byty s vlastným parkovaním sa snažia vyhovieť aj developeri. Tí postupne zvyšujú podiel bytových projektov tohto druhu a v rámci možností uvádzajú na trh byty s rôznymi variantmi parkovacieho miesta.

Parkovacia politika pri realizácii projektov

Kým v minulosti boli parkovacie miesta len dobrovoľným benefitom navyše, v posledných rokoch ich musia developeri zahŕňať do projektov bytových domov povinne. Túto povinnosť im nariaďuje legislatíva, na základe ktorej musia v okolí bytového domu zriadiť dostatočnú parkovaciu plochu pre vlastníkov bytov. Byty sa ale podľa zákona zatiaľ nemusia povinne predávať aj s parkovaním. V novostavbách v tých najlukratívnejších lokalitách je však dnes takmer nemožné zohnať nové bývanie bez vlastného parkovacieho miesta.

Aké parkovacie miesta ponúkajú developeri?

Parkovanie vo vnútri nebytových priestorov – V hustejšie zastavaných lokalitách sa začali preferovať parkovacie miesta ukryté v nebytových priestoroch bytového komplexu. Väčšinou sú zriadené v podzemí alebo na prízemí, čo môže byť v prípade realizácie menšieho bytového domu prekážkou na vytvorenie postačujúcej parkovacej plochy. Mínusom je aj právny rámec takéhoto miesta označeného len číslom alebo čiarami. Užívateľ sa totiž stáva iba podielovým vlastníkom daného nebytového priestoru, čo mu znemožňuje prevod parkovacej plochy na inú osobu. Plusom je však bezpečnosť a vyššia ochrana vozidla.

Parkovanie vonku v okolí bytového domu – Parkovanie na vyhradených miestach vonku pri bytovom dome je častejším variantom v ponuke bytov s vlastným parkovaním. Developerom obvykle ponúka viac voľného miesta, aby zriadili parkovaciu plochu s dostatočnou kapacitou pre všetkých vlastníkov. Z právneho hľadiska je takéto parkovacie miesto označené vlastným parcelným číslom a zapísané na liste vlastníctva, takže jeho prevod na inú osobu sa nestretáva s podobnými prekážkami ako v prípade parkovania vo vnútri bytového domu. Prípadný predaj nespadá pod Zákon o vlastníctve bytov, ale pod Občiansky zákonník, podľa ktorého ho môže majiteľ predať bez nadväznosti na predaj bytu. 

Parkovanie v garáži mimo bytového domu – Vlastné parkovacie miesto je možné získať aj v samostatnej garáži zriadenej buď v radovej garážovej zástavbe, alebo v samostatne stojacom objekte. Nových bytov, s ktorými sa automaticky predáva takéto parkovacie miesto, je však minimum. Pre developerov nie je výhodné stavať garáže mimo bytového domu, kvôli ktorým by museli kupovať ďalšie pozemky. Na sekundárnom trhu je ale dostatok starších bytov, ktoré majitelia predávajú aj so samostatnou garážou.

Za parkovacie miesto si kupujúci priplácajú

Bez ohľadu na to, o aký typ parkovacieho mesta ide, kupujúci si zaň bude musieť priplatiť. Rozdiel spočíva akurát v tom, či je parkovacie miesto zarátané v cene bytu alebo oň majiteľ navýši výslednú cenu nehnuteľnosti. Výška ceny závisí od viacerých faktorov. Kľúčovým je poloha parkovacieho miesta. Najdrahšie sú plochy zriadené vo vnútri nebytových priestorov bytového domu. Dôležitým faktorom pri určení ceny parkovacieho miesta je aj lukratívnosť lokality, kde je bytový dom vybudovaný. Cenu takisto ovplyvňuje aj veľkosť, vek bytového domu či dopravné napojenie.

 

Zdroj foto: carousell.ph, thejournal.ie

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.