Ako získať hypotéku na financovanie kúpy nehnuteľnosti v Chorvátsku? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

S nárastom dopytu po zahraničných nehnuteľnostiach vzrástol aj záujem o hypotekárne úvery určené na financovanie takejto cezhraničnej kúpy. V prípade splnenia potrebných podmienok sa banky schváleniu hypotéky na tento účel nebránia. Pri niektorých štátoch sú však podmienky náročnejšie, čoho príkladom je aj Chorvátsko.

Získať hypotéku na kúpu nehnuteľnosti v Chorvátsku je napriek vyšším nárokom možné. Svedčí o tom vysoký podiel chorvátskych nehnuteľností, ktoré slovenskí kupujúci financujú prostredníctvom hypotéky. Slovenskí majitelia bytov, domov či apartmánov na Jadrane však museli splniť niekoľko kritérií a nájsť správnu cestu, ako sa k peniazom z banky dostať.

Hypotéka zo slovenskej banky

Metodika bánk pôsobiacich na slovenskom trhu hovorí jasne. Hypotéka môže byť schválená, ak je úver zabezpečený vhodnou tuzemskou nehnuteľnosťou. Vzhľadom na to je možné získať peniaze aj na kúpu nehnuteľnosti v Chorvátsku, prípadne v inej zahraničnej krajine. Ak sa žiadateľovi podarí dať do zábezpeky nehnuteľnosť situovanú na Slovensku a jej aktuálna trhová hodnota stačí na pokrytie čiastky vyplývajúcej z hypotekárneho úveru, banka nebude mať so schválením žiadosti žiadny problém. Samozrejme, predpokladom na kladné posúdenie žiadosti je aj dobrá žiadateľova bonita a schválenie ďalších podmienok z jeho strany.

Bezúčelová americká hypotéka

Americké hypotéky sa u nás poskytujú pomerne málo. Práve tieto produkty sú však jedným z riešení, ako financovať nehnuteľnosť v zahraničí v prípade zamietnutia žiadosti o klasickú hypotéku. Pri tomto type úveru totiž nie je potrebné preukazovať účel vynaloženia finančných prostriedkov. V praxi to znamená, že banky sa vôbec nezaujímajú o to, na akú nehnuteľnosť sú poskytnuté peniaze čerpané. Mínusom takejto hypotéky sú však vyššie úrokové sadzby a nižšia hranica maximálnej výšky úveru. Úroky sa ale v posledných rokoch výrazne znížili a v porovnaní so sadzbami pri klasických hypotékach sú vyššie len o pár desatín percenta.

Hypotéka v chorvátskej banke

Ďalšou možnosťou financovania nehnuteľnosti v Chorvátsku je hypotekárny úver poskytnutý niektorou z tamojších bánk. Podobne ako na Slovensku alebo v iných členských štátoch EÚ sa cudzinci môžu dostať k hypoúverom aj v Chorvátsku. Miestne banky však požadujú splnenie niekoľkých podmienok. Tou najdôležitejšou je zabezpečenie úveru nehnuteľnosťou, ktorá je situovaná na území Chorvátska. V drvivej väčšine prípadov sa takouto zábezpekou stáva samotná nehnuteľnosť, na ktorej financovanie bol hypotekárny úver vybraným chorvátskym bankovým domom poskytnutý.

Hypotéky na rôzne nehnuteľnosti

Napriek zábezpeke v podobe nehnuteľnosti, ktorej aktuálna trhová hodnota zodpovedá výške úveru, sa banky môžu postaviť k žiadosti záporne. Pri schvaľovacom procese totiž posudzujú aj druh nehnuteľnosti, ktorá má byť financovaná. Kým pri bytoch, domoch a apartmánoch na pláži sa šanca na schválenie úveru zvyšuje, pri pozemkoch v málo atraktívnych mestách klesá. Do hry vstupujú aj ďalšie faktory, ktoré pri posudzovaní žiadosti zohrávajú istú úlohu. K tým kľúčovým patrí budúci rozvoj danej lokality, likvidita nehnuteľností v nej či finančné a majetkové pomery žiadateľa a jeho celková bonita.

Vybavením hypotéky na financovanie nehnuteľnosti v Chorvátsku sa náročný administratívny proces nekončí. Práve táto krajina patrí do skupiny štátov, kde je kúpa nehnuteľnosti obzvlášť náročná na právne a úradné úkony. Svedčí o tom podmienka vybavenia daňového čísla OIB, bez ktorého sa nedá zaobstarať žiadna chorvátska nehnuteľnosť. Ku kúpe sa tak oplatí prizvať realitnú kanceláriu, ktorá klienta upozorní na všetky potrebné náležitosti a v prípade potreby sa postará o celý priebeh kúpy.

 

Zdroj: croatia-estate.com, savills.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.