Akú úlohu zohráva pri kúpe nehnuteľnosti lokalita? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Kúpa správnej nehnuteľnosti, ktorá splní individuálne nároky kupujúceho, vyžaduje zohľadnenie niekoľkých faktorov. Medzi tie najdôležitejšie patrí lokalita. Od tej závisí, či bude kupujúci žiť v komfortnom, bezpečnom a čo najlepšie vybavenom prostredí.  

O význame lokality pri kúpe nehnuteľnosti dobre vedia aj predávajúci. Nie náhodou sú ceny bytov v lukratívnych lokalitách s dobrou občianskou vybavenosťou a skvelým dopravným spojením porovnateľne vyššie. Aj keď cena je pri každej kúpe kľúčová, priplatiť pár tisíc eur za dobre situovanú nehnuteľnosť sa nakoniec môže ukázať ako výhodnejšia investícia. Dobrá lokalita totiž prináša pohodlie, viac možností a často aj finančné zhodnotenie v budúcnosti.

Občianska vybavenosť

Viacero obchodov, široká ponuka služieb, zdravotnícke zariadenia, to všetko na dosah ruky. Obytné štvrte, z ktorých je to iba na skok do rôznych prevádzok a inštitúcií, stoja na vrchných priečkach v rebríčkoch najlukratívnejších lokalít. Za ešte lukratívnejšie sa považujú štvrte, ktoré disponujú obchodmi a službami hneď v obytných komplexoch alebo tesne vedľa nich.

Dochádzka do práce

Vzdialenosť do práce je ďalším z kľúčových faktorov, na základe ktorého sú kupujúci ochotní investovať do drahšej nehnuteľnosti, ak budú mať bližšie zamestnanie. Z tohto hľadiska patria medzi najvyhľadávanejšie lokality štvrte neďaleko centra mesta či obytné zóny v blízkosti výrobných závodov. Cieľom kupujúceho je nájsť lokalitu, z ktorej nebude nutné dochádzať do zamestnania autom alebo MHD, prípadne bude čas dochádzania čo najkratší.   

Dopravné spojenie

Ak už lokalita, z ktorej bude potrebné do práce dochádzať, potom taká, ktorá bude s miestom pracoviska čo najlepšie dopravne spojená. Vo väčších mestách sú vyhľadávané najmä byty situované v tesnej blízkosti zastávok MHD. Pri hľadaní bývania na vidieku je najvyšší dopyt po rodinných domoch v dedinách, ktoré sú s miestom pracoviska spojené železničnou traťou alebo rýchlostnou cestou, ktorá netrpí neustálymi zápchami.

Možnosti na oddych

Požiadavky kupujúcich sa v posledných rokoch výrazne zvýšili. Za dobrú lokalitu vhodnú na bývanie už nepovažujú iba miesta s bohatou občianskou vybavenosťou a dobrým dopravným spojením. K spokojnému bývaniu potrebujú aj možnosti na oddych a trávenie voľného času, obzvlášť v prípade, keď žijú v husto zaľudnených štvrtiach. Developeri tak začali realizovať stále viac projektov, ktorých súčasťou sú parky, pešie zóny či ihriská.

Potenciál rastu ceny

K výberu lokality patrí aj zohľadnenie jej podoby a života v nej o niekoľko rokov. Pri bytoch alebo domoch v najžiadanejších lokalitách sa totiž dá očakávať, že ceny nehnuteľností môžu za niekoľko rokov vzrásť aj o pár tisíc eur. Čím vyšší bude dopyt po bývaní v danej lokalite, tým sa vytvára väčší priestor na zdražovanie miestnych nehnuteľností. Obzvlášť v prípadoch, keď sa v lokalite míňajú možnosti ďalšej zástavby a ponuka sa už napriek vysokému dopytu nemôže rozširovať.

Aké lokality sú najlukratívnejšie?

- obytné zóny v centre mesta

- štvrte neďaleko centra mesta

- dobre vybavené okrajové lokality

- satelitné obce s dobrým dopravným spojením

Lukratívne lokality neprinášajú iba samé plusy. Okrem vyššej ceny sa môžete stretnúť s ešte jednou nevýhodou. Tou je potenciál ďalšej zástavby a plánovaného rozvoja. S tým sa síce spája vyššie uvedený potenciál zhodnotenia nehnuteľnosti, no daňou za vyššie výnosy zvykne byť vyšší ruch, menej súkromia či vysoká frekvencia áut zapĺňajúcich cesty.

Zdroj foto: bigsee.eu

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.