Čo (ne)môžete pri platbách za nehnuteľnosť v hotovosti - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Kúpa nehnuteľnosti má svoje jasné pravidlá. Tie sa týkajú aj spôsobu vyplatenia kúpnej ceny. Za nehnuteľnosť je možné platiť v hotovosti alebo bankovým prevodom. V prvom prípade ale rátajte s istými obmedzeniami.

Obmedzenia pri vyplácaní kúpnej ceny nehnuteľnosti súvisia s maximálnou výškou povolenej hotovostnej operácie. V hotovosti je na rozdiel od bankového prevodu možné zaplatiť za byt, dom alebo iný nehnuteľný majetok len do istej výšky. Čiastky prekračujúce povolenú hranicu sa musia uhrádzať prevodom.

Platby v hotovosti sú obmedzené od roku 2013

Hotovostné platby pri kúpe nehnuteľnosti neboli obmedzené vždy. K zmene, ktorá vyústila do stanovenia aktuálne platného limitu, prišlo s nadobudnutím účinnosti zákona č. 394/2012 Z. z. od 1. januára 2013. Dôvodom zavedenia hotovostného stropu mala byť vyššia ochrana pred daňovými podvodmi. Obmedzenie vyšších hotovostných platieb bolo zároveň súčasťou balíka opatrení, ktoré majú prispieť k vyššiemu dôrazu na rozvoj bezhotovostného platobného styku.  

Hotovostný strop pre nepodnikateľov je 15 000 €

Schválením uvedeného zákona sa zaviedli dva limity určujúce maximálnu výšku hotovostnej platby za nehnuteľnosť. Ich výška sa líši v závislosti od toho, či nehnuteľnosť kupuje fyzická alebo právnická osoba. V prípade obchodu medzi fyzickými osobami bez štatútu podnikateľa sa tento strop vyšplhal na úroveň 15 000 €. Pre platby za nehnuteľnosť v hotovosti do takejto sumy je podmienkou, aby boli fyzickými osobami obe zmluvné strany.   

U podnikateľov sa tento strop znižuje na 5000 €

Ak je súčasťou realitného obchodu aspoň jedna právnická alebo podnikajúca fyzická osoba, povolený hotovostný strop sa okamžite znižuje na 5000 €. K jeho zníženiu na takúto úroveň dochádza aj v prípade, že právnická alebo podnikajúca fyzická osoba vystupuje pri kúpe ako splnomocnená osoba zastupujúca nepodnikateľa. Hranica 5000 € ostáva rovnaká aj vtedy, ak sú podnikateľmi obe zmluvné strany.

Úhrada na splátky do 15 000 € nie je povolená

Napriek jasne stanoveným pravidlám sa ich niektorí kupujúci snažia obchádzať. V niektorých prípadoch sa jedná o neznalosť uvedených hotovostných stropov, v iných sa jedná o zámerne cielený krok. Najčastejším prípadom je úhrada ceny formou viacerých splátok, pričom každá sa pohybuje vo výške do 5000 €, resp. do 15 000 €. Ak však celková splatená suma presahuje uvedený hotovostný strop, jednotlivé splátky musia byť uhradené bankovým prevodom.

Pozor na vyššie hotovostné platby v zahraničí

Ďalším prípadom, ako sa kupujúci snažia obísť povinnosť zaplatiť za nehnuteľnosť bankovým prevodom, je zaplatenie kúpnej ceny v zahraničnej krajine, v ktorej nie sú takéto obmedzenia. Naša legislatíva však neakceptuje ani takýto pokus o úhradu v hotovosti. Ak ide o tuzemskú nehnuteľnosť, kupujúci je povinný zaplatiť za predmet kúpy drahší ako 5 000 € alebo 15 000 € bankovým prevodom bez ohľadu na to, kde je kúpna cena uhrádzaná.

Porušenie zákona sa trestá pokutou do 10 000 €

Zaplatenie kúpnej ceny v zahraničí alebo platba za nehnuteľnosť formou viacerých splátok sa môže v prípade odhalenia takéhoto konania sankcionovať. Okrem konkrétnych hotovostných stropov sa v zákone spomína aj výška pokuty, ktorá hrozí účastníkom obchodu za porušenie stanovených pravidiel. Nepodnikajúca fyzická osoba môže dostať pokutu do výšky 10 000 €. U podnikateľov je horná hranica sankcie až 150 000 €.

Aj keď sa zmluvné strany dopustia priestupku a bude im udelená pokuta, platnosť obchodnej transakcie sa tým neruší. Pokutované osoby budú musieť zaplatiť pokutu, no právoplatnosť kúpnej zmluvy a z nej vyplývajúci prevod vlastníckeho práva k predmetnej nehnuteľnosti to neohrozí.

 

Zdroj foto: shutterstock.com, expatica.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.