Čo všetko zohľadniť pri kúpe pozemku? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Kúpa pozemku môže byť investíciou na celý život, obzvlášť vtedy, keď na ňom chcete postaviť nejakú nehnuteľnosť. Pri jeho výbere tak sledujte viacero faktorov, od ktorých závisí, či pozemok splní vaše požiadavky a bude vám dlhodobo slúžiť.

Ponuka pozemkov je zatiaľ dostatočne pestrá. Nie každý z nich je však dobrou voľbou, ktorou  nadobudnete parcelu schopnú splniť vaše nároky. Kvalitných pozemkov v lepších lokalitách totiž postupne ubúda, takže pred kúpou by ste si mali dôkladne preveriť, do čoho sa chystáte investovať. Kritérií, ktoré určite stoja za pozornosť bez ohľadu na to, o aký druh pozemku sa jedná, je hneď niekoľko.

Cena

Pozemky v niektorých lokalitách zaznamenali v posledných rokoch výraznejšie zdražovanie. Cena sa tak pri výbere stáva stále rozhodujúcejším faktorom. Kľúčová je najmä pri parcelách, ktoré nie sú klasifikované ako stavebné. Banky totiž poskytujú hypotéky len na pozemky s možnosťou zástavby, takže kupujúci musia iné typy pozemkov financovať zo svojho alebo pomocou drahších bezúčelových úverov.

Lokalita

Cena pozemku úzko súvisí s lokalitou. Čím lukratívnejšie miesto v lepšej oblasti, tým vyššia cena, ktorú predávajúci za parcely požaduje. Niektoré pozemky však aj napriek umiestneniu v peknej a v pokojnej lokalite nemusia byť dobrou kúpou. Týka sa to hlavne parciel, ktoré sú v záplavových oblastiach. Otáznik visí aj nad pozemkami v rekreačných oblastiach, kde hrozí budúca zástavba, prípadne sa v týchto lokalitách organizujú hlučné spoločenské podujatia.

Tvar a veľkosť

Kým niektoré lokality ponúkajú veľké parcely v štvorcových alebo v obdĺžnikových tvaroch, v iných sa nachádzajú pozemky s nepravidelným pôdorysom v tvare písmena, najčastejšie „L“. Takéto parcely sú známe priestorovými obmedzeniami, čo je potrebné zohľadniť aj pri plánovaní výstavby. Na druhej strane, nepravidelný pôdorys umožňuje prísť s návrhom, aký by sa na pozemok v klasickom štvorcovom alebo v obdĺžnikovom tvare vôbec nehodil.

Terén a sklon

Ďalšími faktormi, ktoré zohrajú kľúčovú úlohu pri tvorbe stavebných plánov, sú terén a sklon. Obľúbenejšie sú rovinaté terény, ktoré uľahčujú výstavbu, no neponúkajú také možnosti na originálne architektonické riešenia ako svahy. Pri svahovitých terénoch počítajte s vyššími nákladmi na realizáciu, ktorú predražia zvýšené nároky na úpravu terénu. Zároveň budete musieť prispôsobiť výstavbu južnému alebo juhozápadnému sklonu, ktorý je pri svahovitých terénoch najvhodnejší.

Orientácia

Tento faktor býva pri výbere pozemku často podceňovaný, niekedy až prehliadaný. Optimálna orientácia na svetové strany je však dôležitá z niekoľkých dôvodov. Smerovanie domu a jeho miestností ovplyvní, ako budú vybrané izby presvetlené. Správna orientácia a s tým spojená intenzita osvetlenia je dôležitá aj pri pozemkoch s poľnohospodárskym využitím, a to kvôli zaisteniu lepších podmienok pre plodiny.

Inžinierske siete

Prítomnosť inžinierskych sietí výrazne uľahčuje celý priebeh výstavby vrátane príprav na jej začatie. Pri realizácii domu totiž nebude nutné tieto siete zavádzať. Navyše, inžinierske siete sú spolu s prístupovou cestou k pozemku dôležité aj pri vydávaní stavebného povolenia zo strany stavebného úradu. Či nimi lokalita s vyhliadnutým pozemkom disponuje, to si zistite ešte pred kúpou. Najdôležitejšie je napojenie na vodu a elektrinu.

Kúpa pozemku vyžaduje čas na obhliadku a preverenie všetkých skutočností, ktoré sa s ním spájajú. Pri výbere vám pomôže realitná kancelária, ktorá vám nájde pozemok spĺňajúci vaše individuálne požiadavky. Zároveň sa postará o všetky náležitosti súvisiace s kúpou a dohliadne aj na priebeh celého obchodu.

Zdroj foto: housing.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.