Inflácia a konflikt na Ukrajine zvyšuje dopyt po zahraničných nehnuteľnostiach - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Dopyt po zahraničných nehnuteľnostiach zaznamenáva ďalší nárast. Podľa predpovedí  viacerých analytikov má našliapnuté aj k prekonaniu vlaňajších čísel. Výraznou mierou sa pod to podpisuje aktuálna spoločenská a ekonomická situácia sprevádzaná infláciou a konfliktom na Ukrajine.

Jar je už tradične obdobím, kedy dopyt po zahraničných nehnuteľnostiach zo strany Slovákov zaznamenáva rastúci trend. Inak tomu nie je ani na začiatku tohtoročnej jarnej sezóny, ktorá môže z hľadiska počtu kupujúcich, resp. počtu kúpených nehnuteľností dosiahnuť až rekordné úrovne. Práve zahraničné nehnuteľnosti sa totiž stávajú riešením, ako sa chrániť pred dopadmi inflácie aj pred možnou eskaláciou konfliktu za našimi hranicami.

 

Ochrana peňazí pred infláciou

Inflácia ohrozuje úspory Slovákov už od minulého roka. Čím viac ceny vybraných tovarov a služieb stúpajú, tým viac sú peňažné prostriedky v hotovosti aj na účtoch vystavené riziku znehodnocovania. Tomu sa dá predísť kúpou nehnuteľnosti, ktorá poskytuje celkom účinnú ochranu pred dopadmi inflácie. Ceny nehnuteľností stúpajú rýchlejšie ako ceny vybraných tovarov a služieb, čo majiteľov bytov, domov  alebo iného nehnuteľného majetku chráni pred stratami.

Útek pred vojnou do bezpečia

K obavám z rastúcej inflácie sa pred niekoľkými týždňami pridali aj obavy z vojny. Konflikt, ktorý vyústil do vojnových útokov v susednej Ukrajine, zatiaľ prebieha iba na lokálnej úrovni, no neistá geopolitická situácia mätie mnohých Slovákov. Strach z eskalácie napätia, ktoré by mohlo rozšíriť konflikt až za hranice Ukrajiny, núti mnohých ľudí uvažovať nad zaobstaraním bezpečného útočiska. Tým sú najmä prímorské lokality na juhu Európy, kam môžu Slováci kedykoľvek vycestovať a v prípade potreby tam aj dočasne bývať.

Dovolenkové sídlo na pobreží

Slnečný juh nie je medzi Slovákmi vnímaný len ako útočisko pred vojnovým konfliktom. Pre mnohých je táto časť Európy zároveň aj vysnívanou destináciou, v ktorej túžia mať vlastné dovolenkové sídlo. Ak s kúpou nehnuteľnosti na pobreží doposiaľ váhali, súčasná situácia ich môže popohnať k veľkému životnému kroku, a to nielen kvôli obavám z inflácie či eskalácie vojny. Kupujúcim momentálne praje aj vývoj na realitných trhoch v jednotlivých štátoch. Vo viacerých vyhľadávaných lokalitách totiž pribúdajú mnohé vily aj apartmány predávané za dostupné ceny.

Trendom je najmä Španielsko

Štátov, v ktorých sa dá nájsť útočisko pred vojnou a popritom si splniť sen o dovolenkovom sídle na atraktívnom pobreží, je niekoľko. V rebríčku krajín, ktoré sú na kúpu nehnuteľnosti pre Slovákov najatraktívnejšie, sa na popredných miestach dlhodobo umiestňuje Španielsko. Vyhľadávaná južanská krajina láka viacerými top lokalitami s pestrou ponukou nehnuteľností. Medzi najobľúbenejšie destinácie patrí Costa del Sol v andalúzskej provincii Málaga a ostrov Tenerife v Atlantickom oceáne. Obe destinácie sa tešia stabilnému rastu cien, čo kupujúcim umožňuje poňať kúpu nehnuteľnosti ako investíciu s veľkým potenciálom zhodnotenia jej ceny v budúcnosti.

Kúpiť vhodnú zahraničnú nehnuteľnosť sa v súčasnosti dá celkom ľahko. Vďaka spolupráci s realitnou kanceláriou je možné nájsť nehnuteľnosť ušitú na mieru kupujúcemu priamo vo vysnívanej lokalite. Realitná kancelária sa zároveň postará o celý proces kúpy a nadobudnutia nehnuteľnosti do osobného vlastníctva kupujúceho. V prípade záujmu vybaví aj prenajímanie nehnuteľnosti domácim alebo zahraničným nájomníkom, čím kupujúcemu zabezpečí pasívny príjem vtedy, keď kúpenú vilu alebo apartmán osobne nevyužíva.

Zdroj foto: www.pixabay.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.