Kto je oslobodený od zdanenia zisku z predaja bytu alebo domu? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

S predajom bytov a domov sa spája viacero povinností. Jednou z nich je zdanenie zisku, ktorý bývalý majiteľ predajom nehnuteľnosti nadobudol. Legislatíva však určuje zopár výnimiek, pri ktorých je predávajúci od daňovej povinnosti oslobodený, takže platiť daň z predaja nehnuteľnosti nebude automaticky každý.

 Daň z predaja nehnuteľnosti spadá pod daň z príjmu. Povinnosť zahrnúť tento druh zisku do daňového priznania určuje príslušná časť legislatívy, ktorá sa zaoberá príjmom z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. Práve jej ustanovenia jasne definujú, ktorá skupina predávajúcich je povinná zaplatiť daň vyplývajúcu z predaja bytu alebo domu, resp. ktorí predávajúci sú od tejto povinnosti oslobodení.

Kedy je predávajúci od zdanenia oslobodený?

Kľúčovou pre oslobodenie od dane z predaja nehnuteľnosti je dĺžka doby, ktorá uplynula od nadobudnutia predmetného bytu alebo domu. Podľa aktuálne platného zákona spadajú medzi ľudí, ktorým vzniká povinnosť tieto príjmy zdaňovať, iba tí, ktorí nehnuteľnosť predali pred uplynutím 5-ročnej lehoty od jej nadobudnutia. V prípade predaja po 5 rokoch od okamihu, kedy bola predmetná nehnuteľnosť prevedená do ich vlastníctva, sú od zdanenia oslobodení.

Rozhoduje deň nadobudnutia nehnuteľnosti.

 Prax priniesla v minulosti zopár omylov, kedy bolo oslobodenie od dane uplatnené vtedy, keď na to predávajúci nemal nárok. Dôvodom bolo nesprávne určenie doby vlastníctva predmetnej nehnuteľnosti. Tá podľa legislatívy nezačína plynúť dňom prevzatia bytu alebo domu, ktorý je pre mnohých kľúčovým termínom. Vlastníctvo je oficiálne spečatené až v deň nadobudnutia nehnuteľnosti, ktorý v závislosti od spôsobu jej získania určuje zákon.

Kedy nastáva deň nadobudnutia bytu či domu:

Pri nehnuteľnosti nadobudnutej kúpou – V prípade zisku nehnuteľnosti na základe kúpnej zmluvy sa právoplatným momentom nadobudnutia stáva deň podania vkladu do katastra.

Pri nehnuteľnosti nadobudnutej dedením – Dedič sa stáva právoplatným vlastníkom bytu alebo domu v deň, kedy umrel poručiteľ.   

Pri nehnuteľnosti nadobudnutej darovaním – Darovanie je podobný prípad ako kúpa nehnuteľnosti. Vlastníctvo je oficiálne platné od dátumu vkladu do katastra.

Pri nehnuteľnosti nadobudnutej rozhodnutím štátneho orgánu – Pokiaľ je nehnuteľnosť prevedená do vlastníctva na základe štátneho orgánu, kľúčovým je deň, ktorý tento orgán určí. V prípade neurčenia konkrétneho termínu nadobudnutie nastáva v deň vydania rozhodnutia.

Oslobodené sú len nehnuteľnosti nezaradené v obchodnom majetku.

 Oslobodenie od povinnosti zdaniť zisk z predaja sa netýka všetkých nehnuteľností predaných po 5 rokoch od nadobudnutia. Využiť takúto výhodu nemôžu majitelia bytov a domov, ktoré boli zaradené do ich obchodného majetku. Príjmy z predaja takýchto nehnuteľností sa riadne zdaňujú bez ohľadu na dĺžku doby, ktorá v momente predaja predmetného majetku uplynula od nadobudnutia.

Ako je to s nehnuteľnosťami preradenými z obchodného majetku?

 Jedinou možnosťou, ako nezdaňovať zisk z predaja nehnuteľnosti, ktorá bola v obchodnom majetku, je preradiť ju do osobného užívania. V tomto prípade sa môže predávajúci zdaneniu vyhnúť, no zákon mu to umožňuje len vtedy, ak s predajom po preradení počká 5 rokov. Pri oslobodení od dane sa totiž do úvahy berie iba doba, kedy bol byt alebo dom v osobnom užívaní bez ohľadu na to, ako dlho bol predtým zaradený do obchodného majetku predajcu.

Pokiaľ je predávajúci zo zákona oslobodený od dane, príjmy z predaja nie je povinný zahrnúť do daňového priznania k dani z príjmu. V opačnom prípade ich zahrnie medzi tzv. ostatné príjmy, ktoré sa následne spolu s ďalšími priznanými príjmami započítajú do základu dane. 

 

Zdroj foto: www.pixabay.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.