Ktoré komerčné nehnuteľnosti sú v súčasnosti najlepšou realitnou investíciou? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Investovanie do realít je odjakživa považované za spôsob, ako zveľaďovať svoj majetok a držať ho v bezpečí. Dlhodobý rast cien, ktorého svedkami sme s výnimkou niektorých období už niekoľko rokov, z neho zároveň robí príležitosť na ďalšie zhodnotenie svojich aktív. Obzvlášť to platí pri investovaní do komerčných nehnuteľností.

Investovanie do komerčných nehnuteľností bolo dlhé roky záležitosťou milionárov a veľkých spoločností. Lacné úvery a rastúca ponuka realít ale začala do realitného biznisu vťahovať čoraz viac ľudí vrátane fyzických osôb zo strednej vrstvy. Tí si môžu pri investovaní vybrať z viacerých druhov komerčných nehnuteľností. Nie všetky z nich sú však výhodnou investíciou.

Do ktorých komerčných nehnuteľností investovať?

Skladové priestory – Priemyselné budovy zažívajú už niekoľko rokov dobré obdobie. Objem investícií do týchto nehnuteľností rastie, pod čo sa výraznou mierou podpisujú práve skladové priestory. Do tých investujú hlavne firmy, ktoré postupne rozširujú činnosť. Sklady sa pre ne zároveň stávajú možnosťou, ako budovať obchodný majetok.  

Logistické centrá – Väčšie firmy obsadzujú vysoký podiel z celkového objemu investícií do priemyselných nehnuteľností aj pri logistických centrách. Zlatou baňou pre investorov majú byť v budúcnosti logistické centrá, ktoré budú slúžiť ako sklady tovaru pre online predajcov. Tie zaznamenávajú rýchly nárast predaja už od vypuknutia pandémie a v tomto trende by mali pokračovať naďalej, s čím bude rásť potreba rozširovať logistické siete.  

Historické budovy – Staré nevyužívané objekty sú výhodnou kúpou kvôli nižším cenám. Ak majú výhodnú polohu a nevyžadujú finančne náročnú obnovu, ich kúpa môže byť možnosťou, ako sa dostať k budove určenej na podnikanie za menej peňazí. Navyše, renováciou takéhoto objektu sa dá zvýšiť jeho trhová hodnota, čo môže v budúcnosti priniesť finančné zhodnotenie na úrovni pár tisíc eur. Obzvlášť to platí pri historických budovách v pamiatkových zónach.

Kancelárie – Nad výhodnosťou investície do kancelárií visí v posledných mesiacoch otáznik. Dôvodom je koronakríza a s ňou spojené reštrikcie, ktoré vyhnali množstvo ľudí z kancelárií do domácich pracovní. Kancelársky trh tak niekoľko mesiacov sprevádzala slabá obsadenosť, čo sa odrazilo aj na ich cenách. Aktuálne prognózy však predpovedajú, že kancelárske budovy čaká nový boom, takže práve pretrvávajúce obdobie stagnácie môže byť vhodným časom na kúpu kancelárie, prípadne menšieho kancelárskeho objektu.

Ktoré faktory zvyšujú investičný potenciál nehnuteľnosti?

- kvalitný technický aj konštrukčný stav, ktorý nevyžaduje veľké rekonštrukcie

- poloha nehnuteľnosti v lukratívnej lokalite s plnou občianskou vybavenosťou

- výhodná poloha v lukratívnej lokalite s bezproblémovým dopravným spojením  

- dostupnosť letiska, nemocnice, banky či obchodného centra v blízkosti objektu  

- bezpečná lokalita bez kriminality a bez zvýšenej úrovne znečistenia prostredia

Pozor na investície do hotelov a ubytovacích zariadení

Kým vyššie uvedené druhy komerčných nehnuteľností situovaných v lukratívnych lokalitách majú v súčasnej dobe vysoký investičný potenciál, v prípade hotelov alebo iných ubytovacích zariadení je to presne naopak. Neistota okolo ďalšieho vývoja koronakrízy drží ceny takýchto nehnuteľností na uzde. Mnohé ubytovacie zariadenia sa dokonca zatvorili a ceny budov, kde predtým sídlili, výrazne klesli.

To, čo platí v súčasnosti, nemusí platiť už o pár mesiacov. Ceny hotelov a iných ubytovacích zariadení môžu začať opäť stúpať. Na druhej strane, komerčné reality s vyšším momentálnym zhodnocovaním sa môžu stať pre investorov menej atraktívne.

Zdroj foto: businessner.com, europeanproperty.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.