Najčastejšie podvody na realitnom trhu - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Napriek tomu, že realitný trh patrí medzi najtransparentnejšie, rôznym špekuláciám sa úplne vyhnúť nedokáže. Podvodníci sú stále rafinovanejší a v snahe obohatiť sa siahajú po čoraz sofistikovanejších metódach. 

Kým niektoré špekulatívne praktiky sa dajú odhaliť už v zárodku, pri iných sa podvodníkom podarí dokonať svoje dielo. Podiel odhalených podvodov však pomaly stúpa. Výrazne k tomu prispieva lepšia informovanosť a opakované poukazovanie na najčastejšie podvody, k akým na realitnom trhu dochádza.

Zatajenie vecného bremena alebo iných tiarch

Tento podvod patrí medzi najčastejšie, no zároveň medzi najjednoduchšie odhaliteľné. Jeho cieľom je zatajiť predávajúcemu ťarchy uvalené na predávanú nehnuteľnosť, kvôli ktorým by mohol od kúpy odstúpiť, prípadne požadovať zníženie ceny. Podvodnému konaniu sa však dá zabrániť overením stavu nehnuteľnosti na katastri, ktorý potvrdí alebo vyvráti sfalšovanie listu vlastníctva zo strany predávajúceho.

Falšovanie dokladov pri realitnej transakcii

List vlastníctva je len jedným z dokladov, ktoré sa dajú pri predaji falšovať. Nakoľko je tento podvod ľahko identifikovateľný, podvodníci uprednostnia falšovanie iných dokladov. Častým je falšovanie splnomocnenia na uzavretie realitného obchodu, ktoré sa vo väčšine prípadov odhalí až po kúpe nehnuteľnosti. Najšikovnejší podvodníci si trúfnu aj na vytvorenie falošnej identity realitného makléra, ktorý sa po uzavretí obchodu záhadne stratí z realitného trhu.

Špekulácie ohľadom údajov o nehnuteľnosti

Čím väčšia rozloha, tým vyššia cena. Nie náhodou sa podvodníci pri tvorbe ponuky uchyľujú k zavádzaniu. Častým javom je zvýšenie výmery o pár m², čo prináša peniaze navyše najmä pri nehnuteľnostiach v lukratívnych lokalitách. Tento trik sa ale dá odhaliť návštevou katastra, kde kupujúceho informujú o skutočnej rozlohe. Pomerne menej okato pôsobí, ak predávajúci do rozlohy zaráta prenajatú pivnicu, ktorá ale nie je súčasťou predávaného majetku.

Predaj pozemku, na ktorom sa nedá stavať

Osobitnou kapitolou pri realitných podvodoch sú pozemky. Týka sa to hlavne parciel, ktoré sa predávajú ako stavebné, no v skutočnosti na nich výstavba možná nie je. Problémom nebýva zavádzanie o type pôdy. Na to kupujúci príde celkom ľahko, ak navštívi kataster a pozemok si preverí. Komplikácie zvyknú nastávať kvôli iným okolnostiam, ktoré bránia výstavbe. Môže ísť o parcelu v chránenom území či problémy s napojením na inžinierske siete, o ktorých sa však predávajúci nezmieni.

Zatajenie porúch a poškodení nehnuteľnosti

Podobným typom podvodu je aj zatajovanie rôznych porúch alebo poškodení, ktorými daná nehnuteľnosť trpí. Najčastejšie sa jedná o chyby v rozvodoch alebo v statike budovy. Mnohí kupujúci sa stretli aj s nefunkčnými radiátormi, čo však z dôvodu kúpy v lete, kedy sa nekúri, nedokázali odhaliť. Aj preto sa pri kúpe odporúča využiť technickú inšpekciu nehnuteľnosti a rôzne revízie, ktoré takéto skryté poruchy odhalia.   

Ako sa dá realitným podvodom predchádzať?

- preverením vyhliadnutej nehnuteľnosti na katastri

- zisťovaním podrobností o predávajúcom u susedov

- spoluprácou s právnikom, ktorý vykoná právny audit

- návštevou stavebného úradu pri kúpe stavebného pozemku

- odmietnutím úhrady kúpnej ceny alebo jej polovice vopred

- vinkuláciou alebo využitím notárskej úschovy peňazí na kúpu

Najúčinnejším spôsobom, ako predchádzať realitným podvodom, je oslovenie renomovanej realitnej kancelárie. Tá vás upozorní na všetky nezrovnalosti ohľadom danej nehnuteľnosti a ponúkne vám cenné tipy, ako sa takýmto podvodom vyhýbať. V prípade záujmu prevezme zodpovednosť za celý realitný obchod a dohliadne na jeho transparentný priebeh.

Zdroj foto: allpropertytitle.com, housing.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.