Najobľúbenejšie interiérové štýly v slovenských domácnostiach - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Bytový dizajn sa neustále rozširuje o nové štýly. Aj keď každý z nich sa nesie v znamení iných kombinácií farieb, motívov a materiálov, cieľom všetkých je tvorba harmonického domova zariadeného podľa našich individuálnych predstáv. Tie sa snažia odzrkadľovať najobľúbenejšie interiérové štýly, ktoré zdobia aj slovenské domácnosti.

Vintage

Klasika, ktorá nepôsobí opotrebovane a rozumie si s modernými prvkami. Zároveň má šmrnc, prekypuje noblesou a má univerzálny ráz. Nielen to radí vintage štýl medzi najobľúbenejšie interiérové smery. Domácnosť zariadená v duchu tohto štýlu je útulná, dostatočne presvetlená a zariadená kvalitným vybavením.

Typické znaky vintage štýlu:

- vintage vsádza na svetlé a jemné pastelové odtiene

- významnú úlohu zohrávajú aj snehovo-biele steny

- bytové vybavenie je kvalitné, starožitnosti sú pravé

- podlahy bývajú drevené, nábytok dekoruje patina

- najtypickejšími motívmi sú kvety a rastlinné vzory

Retro

Hravosť, nápaditosť, kreativita, to všetko v duchu klasiky a snahy o návrat ku koreňom. Nie náhodou je štýl známy ako retro zamieňaný s vintage štýlom. Aj keď majú veľa spoločného, retro domácnosť je pestrejšia a bohatšia na bytové doplnky. Navyše, pri ich výbere rozhoduje skôr kvantita ako kvalita.

Typické znaky retro štýlu:

- domácnosť zdobia výrazné pestrofarebné kombinácie

- jednotlivé odtiene sú žiarivé, miestami až excentrické

- steny zakrývajú staré obrazy, plagáty alebo fotografie

- na drevenej podlahe nesmie chýbať vzorovaný koberec

- typickým prvkom sú doplnky s geometrickým tvarom

Rustikálny štýl

Milovníci klasiky majú na výber ďalšie štýly, medzi ktoré patrí aj ten rustikálny. Tento smer je značne ovplyvnený vidieckym dizajnom, ktorý je kombinovaný so starožitnými doplnkami. Pre rustikálne interiéry je charakteristický aj vyšší dôraz na tradície a vyzdvihovanie starších kultúrnych zvyklostí. Ich cieľom je vytvoriť útulnú atmosféru vyvolávajúcu nostalgiu.

Typické znaky rustikálneho štýlu:

- interiéru dominujú prírodné materiály na čele s drevom

- domácnosť je zariadená svetlejšie, je dostatočne slnečná

- textílie sú ozdobené čipkou alebo ľudovými výšivkami

- každý doplnok musí mať praktickú aj estetickú hodnotu

- neodmysliteľnou súčasťou sú drevené komody a police

Škandinávsky štýl

Pôvabný interiérový smer typický pre severské domácnosti sa rýchlo rozšíril do celej Európy. Škandinávsky štýl si získava sympatie svojím jasom, eleganciou a prirodzenosťou. Využíva prírodné materiály, svetlé farby a minimum doplnkov, vďaka čomu sú takto zariadené byty aj domy nielen vkusné, ale aj čisté a zdravé.

Typické znaky škandinávskeho štýlu:

- dominantná biela ladí so svetlými zemitými odtieňmi

- väčšina doplnkov je vyrobená z prírodných materiálov

- nábytok je z kvalitného a trvácneho severského dreva

- hrejivý pocit domova vytvárajú hrubé vlnené textílie

- celá domácnosť kladie dôraz na svetlo a minimalizmus

Provensalský štýl

Pôvod provensalského štýlu výrazne ovplyvnil jeho charakter. Atmosféra slnkom zaliatych provensalských údolí sa preniesla aj do domácností. Pôvodne zdobil len vinohradnícke a malé farmárske domčeky na juhu Francúzska, neskôr sa rozšíril do celej Európy. Aj keď v mnohom čerpá z tradičného vidieckeho dizajnu, zďaleka nepôsobí staromódne a hodí sa aj do mesta.

Typické znaky provensalského štýlu:

- provensalské interiéry zdobia jasné a žiarivé odtiene

- typické sú kombinácie viacerých pastelových farieb

- priestor je zariadený doplnkami z prírodných prvkov

- v kuchyni nesmú chýbať vysušené levanduľové kytice

Popri pätici vyššie uvedených štýlov sa do popredia dostávajú ďalšie interiérové smery, ktoré vystihujú vkus mnohých Slovákov. Stabilné miesto v tunajších domácnostiach má purizmus aj minimalizmus. Rastúcej obľube sa teší glamour, ktorý vyvoláva dojem luxusného bývania za menej peňazí.  Milovníci digitalizácie a futurizmu si prídu na svoje v bytoch zariadených v duchu hi-tech. Medzi najobľúbenejšími štýlmi nechýba ani industrializmus.

Zdroj foto: www.pixabay.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.