Nové bývanie: Drevostavba alebo murovaný dom? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Trh s rodinnými domami už dávno neovládajú iba klasické murované stavby. O záujem kupujúcich hľadajúcich nové bývanie bojujú aj drevostavby, ktoré získavajú pozornosť niekoľkými pozitívami. Nie náhodou sa ich v ponuke realít, kde zvádzajú s murovanými domami boj o to, ktorý typ nehnuteľností bude mať lepšie čísla predaja, objavuje čoraz viac.

Vzhľadom na zloženie realitnej ponuky, ktorú ovládajú murované domy, ťahajú drevostavby za kratší koniec. Dôvodom ale nie je ich nižšia kvalitatívna úroveň ani nižšia miera pohodlia. Tou sa môžu klasickým murovaným domom minimálne vyrovnať. Spolu s ďalšími plusmi sa tak stávajú vyhľadávanou alternatívou voči murovaným domom napriek tomu, že podobne ako klasické domy, aj drevostavby majú niekoľko negatív.

Návrat drevostavieb v modernom poňatí

Realizácia rodinných domov z dreva bola v minulosti v našich končinách bežná. S príchodom nových stavebných materiálov a metód výstavby sa však dostávali do úzadia. Vo veľkom ich začali nahrádzať murované domy, ktoré ponúkli väčšiu odolnosť a vyššiu trvácnosť. Po čase však začali vychádzať na povrch mínusy týchto stavieb. Vedci, architekti a stavebné firmy tak začali hľadať nové riešenia, čo viedlo k návratu výstavby z dreva. Moderné drevostavby ale toho so starými drevenicami veľa spoločné nemajú. Ich realizácia zahŕňa pokročilé stavebné postupy, ktorých výsledkom je elegantný dizajn, nadštandardný komfort a vysoká kvalita, čo z nich robí plnohodnotné príbytky vhodné aj do náročnejších podmienok.

Drevostavby vs. murované rodinné domy

Príchod moderných drevostavieb nevyústil do úpadku murovaných domov napriek povestne známym mínusom. Niekoľkými negatívami sa totiž vyznačujú aj domy z dreva, pri ktorých kúpe alebo výstavbe za účelom nového bývania je takisto nutné rátať so zápornými stránkami. Porovnanie oboch typov domov tak neprináša odpoveď na to, ktoré z nich sú lepšie či horšie. Kupujúcim však ponúka možnosť zohľadniť viaceré faktory, na základe ktorých sa rozhodnú, aký dom má bližšie k naplneniu ich individuálnych požiadaviek na nové bývanie.

Drevostavby – hlavné plusy a mínusy

Najväčšie plusy moderných drevostavieb:

- cena domu je o niečo nižšia, čo ale neplatí pri domoch z najkvalitnejších druhov dreva

- drevostavby sú známe schopnosťou udržiavať teplo, s čím sa znižuje aj spotreba energií

- domy z dreva sa po zapnutí vykurovacieho systému dokážu nahriať omnoho rýchlejšie

- pri realizácii sa produkuje menej odpadu, použité materiály zasahujú menej do prírody

- drevostavby ponúkajú krajší dizajn, architekti majú pri návrhu vzhľadu viac možností

Mínusy, ktoré odrádzajú od kúpy drevostavby:

- napriek špeciálnym povrchovým úpravám majú drevostavby nižšiu ohňovzdornosť

- domy zhotovené z kvalitných drevín sú cenovo zrovnateľné s murovanými domami

- aj najkvalitnejšie domy z dreva majú o niečo kratšiu životnosť ako murované domy

Murované domy – hlavné plusy a mínusy:

Najväčšie plusy murovaných domov:

- disponujú dlhodobou životnosťou, ktorá dosahuje až niekoľko desiatok rokov

- známe sú aj vyšším potenciálom finančného zhodnotenia po rokoch užívania

- múry nepotrebujú žiadnu špeciálnu mrazuvzdornú alebo ohňovzdornú úpravu

- steny murovaných domov majú pomerne lepšie zvukovo-izolačné vlastnosti

Mínusy, ktoré odrádzajú od kúpy murovaného domu:

- výstavba domu trvá pomerne dlho, realizácia je náročná na životné prostredie

- kúpa alebo výstavba murovaného domu je väčšinou drahšia až o pár tisíc eur

- na zvýšenie energetickej efektivity murovaného domu je objekt nutné zatepliť

Aj keď porovnanie plusov a mínusov stavia oba typy domov na podobnú kvalitatívnu úroveň, drevostavbám sa zatiaľ v číslach predaja nedarí dotiahnuť na murované domy. Dôvodom ale nie je ich nižšia kvalitatívna úroveň. Prekážkou k zvýšeniu čísel je nízky podiel drevostavieb z celkového počtu rodinných domov v ponuke realít, vďaka čomu sú pri kúpe nového bývania uprednostňované murované domy.

 

Zdroj foto: www.buddrevdim.com, www.iproperty.com.my

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.