Odvody do zdravotnej poisťovne pri predaji nehnuteľnosti - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Pri predaji nehnuteľného majetku vám neostane celý zisk. Časť z neho pôjde na platbu dane z predaja nehnuteľnosti. Táto položka však nebude jedinou. V prípade, ak nemáte zákonné právo na oslobodenie, okrem dane vás čaká aj úhrada zdravotných odvodov.

Povinnosť zaplatiť zdravotné odvody pri predaji nehnuteľnosti vyplýva z aktuálne platnej legislatívy, ktorá definuje povinnosti predávajúceho po ukončení realitného obchodu. Takáto povinnosť ale nevzniká automaticky každému. Podobne ako pri dani z predaja nehnuteľnosti, aj v tomto prípade môže byť predávajúci za istých okolností od tejto povinnosti oslobodený.

Ktorí predávajúci majú povinnosť zaplatiť zdravotné odvody?

Metodika, na základe ktorej sa určuje, ktorí predávajúci musia zaplatiť zdravotné odvody, je rovnaká ako pri dani z predaja nehnuteľnosti. Aj v tomto prípade je kľúčový termín, kedy bola daná nehnuteľnosť predaná. Smerodajná je zákonom stanovená lehota, ktorej uplynutím predávajúcemu povinnosť zaplatiť zdravotné odvody pri predaji nehnuteľnosti zaniká. Platí to pri predaji nehnuteľnosti nadobudnutej všetkými možnými spôsobmi od jej kúpy cez dedenie až po darovanie.

Kedy je predávajúci oslobodený od platby zdravotných odvodov?

- pri predaji po 5 rokoch od nadobudnutia nehnuteľnosti kúpou

- pri predaji po 5 rokoch od nadobudnutia nehnuteľnosti dedením

- pri predaji po 5 rokoch od nadobudnutia nehnuteľnosti darovaním

- pri predaji po 5 rokoch od vyradenia nehnuteľnosti z obchodného majetku

- pri predaji nehnuteľnosti nadobudnutej reštitúciou alebo na základe osobitného predpisu

Aká je výška zdravotných odvodov pri predaji nehnuteľnosti?

Predávajúci, ktorí predajú svoju nehnuteľnosť bez ohľadu na spôsob jej nadobudnutia počas trvania 5-ročnej lehoty, oslobodení od platenia zdravotných odvodov nebudú. Podľa zákona musia zaplatiť zdravotné odvody vo výške 14 %. Výsledná výška zdravotných odvodov sa neplatí z celkovej predajnej ceny nehnuteľnosti. Zdravotná poisťovňa určuje výslednú výšku týchto odvodov z vymeriavacieho základu.

ZŤP osoby uhrádzajú zdravotné odvody v polovičnej výške 7 %

14 % zdravotné odvody pri predaji nehnuteľnosti nie sú povinní uhrádzať všetci predávajúci, ktorí predali nehnuteľnosť počas trvania 5-ročnej lehoty. Výnimku tvoria osoby so štatútom ZŤP, ktorým zo zákona vyplýva polovičná výška týchto zdravotných odvodov rovnako ako pri platbe zdravotného poistenia. Po predaji akéhokoľvek nehnuteľného majetku do 5 rokov od jeho nadobudnutia tak budú uhrádzať odvody „len“ vo výške 7 %.

Zaplatené zdravotné odvody ako výdavok v daňovom priznaní

Zaplatené zdravotné odvody sa dajú využiť aj pri znižovaní základu dane. Legislatíva totiž umožňuje zahrnúť túto položku medzi preukázateľné výdavky. V rámci výpočtu základu dane sa zahrnú do daňového priznania k dani z príjmu, v ktorom sa priznávajú všetky príjmy z prenájmu nehnuteľnosti.

Výšku zdravotných odvodov oznamuje zdravotná poisťovňa

Kým pri dani z predaja nehnuteľnosti musí daňovník zahrnúť výnosy z predaja nehnuteľného majetku do daňového priznania a vypočítať výšku tejto dane sám, pri zdravotných odvodoch vyráta ich výšku príslušná zdravotná poisťovňa. Robí tak na základe údajov vyplývajúcich z daňového priznania k dani z príjmu, ktoré bolo podané za rok, kedy bola daná nehnuteľnosť predaná. Výšku zdravotných odvodov potom oznámi daňovníkovi formou ročného zúčtovania zdravotného poistenia.

Ak predávajúcemu vznikne povinnosť uhradiť zdravotné odvody pri predaji nehnuteľnosti, zdravotná poisťovňa v rámci zaslaného ročného zúčtovania určí aj termín, dokedy majú byť odvody zaplatené. V ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia budú vyčíslené ako nedoplatok, ktorý je potrebné zaplatiť jednorazovo.

 

Zdroj foto: pxhere.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.