Oplatí sa viac holobyt alebo byt so štandardom? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Bytový trh ponúka viacero variantov, v akých si môžete zaobstarať nový byt. U väčšiny projektov máte možnosť voľby medzi holobytom alebo tzv. bytom so štandardom. Oba varianty majú svoje za a proti, ktorých porovnanie vám výrazne uľahčí výber.

Kým niekto ocení možnosť zariadiť si bývanie podľa svojho vkusu, iný uprednostní možnosť nasťahovať sa rovno do hotového. Nároky kupujúcich sú rôzne a každý môže pri výbere bytu preferovať iné benefity. Práve zohľadnenie plusov a mínusov sa tak stáva pomôckou, vďaka ktorej dokážete kúpu nehnuteľnosti prispôsobiť individuálnym požiadavkám.

Rozdiel medzi holobytom a štandardom:

Holobyt – Podľa viacerých štatistík sú holobyty o niečo žiadanejšie. Kupujúcich láka najmä možnosť kúpy nezariadeného bytu, ktorý si môžu prispôsobiť presne podľa svojich predstáv. Takéto byty sú z hľadiska výstavby a realizácie konštrukcií hotové. Chýba im akurát základné vybavenie ako dvere, podlahy, obklady či vaňa.

Štandard – Pri bytoch so štandardom je takéto základné vybavenie súčasťou kúpeného bytu. O jeho zakomponovanie do návrhu sa starajú developeri, takže zodpovednosť zaň už nemusia niesť kupujúci. Navyše, pri niektorých projektoch sa do štandardu počítajú aj rôzne doplnky ako kuchynská linka, batérie alebo poličky.

Výhody holobytu:

Nižšia obstarávacia cena – Holobyty sa predávajú lacnejšie ako byty so štandardom. Ich obstarávaciu cenu znižuje práve chýbajúce základné vybavenie. Kúpou samotného bytu tak záujemca ušetrí pár stoviek, pri väčších bytoch v lukratívnejších lokalitách aj pár tisíc eur.

Zariadenie bytu podľa seba – Možnosť prispôsobiť si zariadenie celého bytu podľa seba je hlavným dôvodom, pre ktorý sa holobyty tešia vysokému dopytu. Majiteľ tak nie je odkázaný na rovnaký dizajn ako v ostatných bytoch v danom bytovom dome.

Nevýhody holobytu:

Zariaďovanie bytu stojí čas a úsilie – Možnosť zariadiť si byt podľa vlastných predstáv je lákavá, no má aj svoje mínusy. Takýto krok vyžaduje množstvo času a úsilia. Na niektoré práce je dokonca potrebné prizvať profesionálne firmy, čo takisto zvyšuje náročnosť tohto kroku a zároveň predlžuje čas sťahovania do bytu.

Konečné náklady môžu byť vyššie – Kúpa a montáž zariadenia na vlastnú päsť nestojí iba čas a úsilie. Daňou za kúpu holobytu sú ďalšie peniaze, ktoré utratíte za jeho zariaďovanie na vlastnú päsť. Keďže developeri vedia zohnať materiály a doplnky lacnejšie, cena bytu vás po zarátaní nákladov na jeho vybavenie môže nakoniec vyjsť drahšie ako byt so štandardom.

 

Výhody štandardu:

Sťahovanie do hotového – Najväčším pozitívom je jednoznačne komfort, ktorý kúpa bytu a následné sťahovanie ponúka. Byt je sčasti zariadený, takže pri sťahovaní na vás čakajú len drobné úpravy.

Záruka na vybavenie bytu – Na dvere, podlahy, obklady a iné základné vybavenie, ktoré patria k štandardu, budete mať aj záruku. V prípade nezavinených poškodení môžete chyby reklamovať priamo u developera, ktorý zodpovedá za ich odstránenie, resp. nápravu stavu. 

Nevýhody štandardu:

Vyššia obstarávacia cena – Za komfort, minimum práce pri sťahovaní a možnosť reklamácie si budete musieť priplatiť. Samotná obstarávacia cena takéhoto bytu je porovnateľne vyššia ako pri holobyte, no v konečnom dôsledku môže vyjsť menej.

Dizajn nemusí sedieť vášmu vkusu – Práve dizajn odrádza od bytu so štandardom najviac kupujúcich, a to napriek tomu, že developeri sledujú aktuálne dizajnové trendy, podľa ktorých byty zariaďujú. Stále však ide o tuctový neoriginálny dizajn, ktorý iba málokedy vystihne váš vkus.

Nielen originálny dizajn, ale aj vhodné dispozičné riešenie, dobrú lokalitu a čo najlepšiu cenu vám pomôže nájsť realitná kancelária. V ponuke sú mnohé holobyty aj byty so štandardom, ktoré spĺňajú požiadavky na kvalitné a pohodlné bývanie so všetkým, čo k tomu patrí.

Zdroj foto: aristodevelopersrentals.com, rentberry.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.