Priemerná absolútna cena nových bytov v Bratislave pokorila hranicu 250 000 € - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Pretrvávajúci rast cien nehnuteľností na slovenskom realitnom trhu postupne stanovuje nové historické maximá vo viacerých ukazovateľoch. Týka sa to viacerých slovenských lokalít vrátane Bratislavy. Práve v hlavnom meste bola nedávno pokorená ďalšia nová hranica priemernej absolútnej ceny nových bytov.

O ďalšom raste priemernej absolútnej ceny bytov v bratislavských novostavbách informovala poradenská spoločnosť Bencont Investments. Tá už tradične sleduje priebežný vývoj cien bytov v hlavnom meste, na základe čoho prišla s najnovšími údajmi za 3. tohtoročný štvrťrok. Zverejnené štatistiky priniesli niekoľko zaujímavých čísel, ktorých výsledkom je okrem iného aj stanovenie nových historických maxím vrátane spomínanej priemernej absolútnej ceny.

Absolútnu cenu potiahol nahor rast jednotkovej ceny

Vývoj priemernej absolútnej ceny bytov nadväzuje na viaceré cenové ukazovatele. Jedným z kľúčových faktorov, ktorý priamo ovplyvňuje jej výšku, je priebežný vývoj priemernej ceny bytu za m². Tá sa v prípade nových bytov v hlavnom meste počas 3. štvrťroka trochu zvýšila a na konci septembra dosahovala úroveň 4073 € za m² (vrátane DPH). Jej zvýšenie následne viedlo k zvýšeniu priemernej absolútnej ceny nových bratislavských bytov.

Priemerná absolútna cena pokorila hranicu 250 000 €

Absolútna cena nových bytov v Bratislave stúpa s výnimkou niektorých kvartálov už zopár rokov. Dlhší čas sa udržiavala na úrovni vyše 200 000 € a analytici očakávali, kedy prekoná ďalšiu významnú métu. To sa podarilo práve na konci 3. štvrťroka 2021, kedy vôbec prvýkrát v histórii prekonala úroveň 250 000 €. Pričinil sa o to nárast absolútnych cien v niekoľkých častiach Bratislavy, čo výrazne prispelo k dosiahnutiu ďalšieho maxima na celobratislavskej úrovni.

Staré Mesto už prekonalo ranica 500 000 €

Nové historické maximá neboli v štatistikách za 3. tohtoročný štvrťrok 2021 zaznamenané len na celobratislavskej úrovni. Významná hranica bola pokorená aj v mestskej časti Staré Mesto. Okresu, ktorý je z hľadiska cien bytov tradične najdrahší spomedzi všetkých 5 bratislavských okresov, sa v danom období podarilo zaznamenať priemernú absolútnu cenu nových bytov na úrovni viac ako 500 000 €. Staré Mesto sa tak stalo vôbec prvou lokalitou na Slovensku, kde priemerná absolútna cena dosiahla polmiliónovú úroveň.

Absolútna cena rástla napriek zníženiu rozlohy bytov

K nárastu priemernej absolútnej ceny prišlo prekvapujúco aj napriek výraznejšiemu poklesu priemernej rozlohy bytov. Tá sa v priebehu 3. štvrťroka znížila v jednotlivých bratislavských okresoch aj na celobratislavskej úrovni. V štatistikách hodnotiacich priemernú rozlohu bytov v celom hlavnom meste dosahovala 63,35 m², čo v konečnom dôsledku znamená takmer 5 % pokles. Celobratislavský priemer momentálne znižujú najmä okresy Bratislava II a Bratislava III. V obidvoch okresoch sa totiž priemerná rozloha bytu aktuálne pohybuje na úrovni pod 60 m².

Bratislava stále bojuje s nedostatkom nových bytov

Kombinácia vyšších cien a nižšej rozlohy nie je pre záujemcov o kúpu bytu v hlavnom meste problémom. Dopyt po novostavbách je naďalej nadpriemerne vysoký, pričom podľa štatistík dlhodobo prevyšuje ponuku. Podľa analytikov zo spoločnosti Bencont Investments sa počet voľných bytov v novostavbách medziročne znížil až o 20 %. Bratislavčanov tak naďalej trápi nedostatok nových bytov, s čím sa otvára ďalší priestor na ich zdražovanie. Prognózy v tom majú jasno. Nárast cien nových bytov v Bratislave má pokračovať aj v záverečnom štvrťroku, čo s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k ďalšiemu zvýšeniu priemernej absolútnej ceny.

 

Zdroj:  Bencont Investments

Zdroj foto: onthemarket.com, e-architect.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.