Rebríček miest s najkratšou návratnosťou investície do bytu na prenájom vedú španielske mestá - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Výhodnosť investície do nehnuteľnosti závisí od niekoľkých faktorov. V prípade kúpy bytu za účelom jeho prenajímania je najviac smerodajným kritériom návratnosť sumy, za ktorú bol byt kúpený. Podľa najnovších analýz disponujú najkratšou návratnosťou takejto investície vybrané mestá v Španielsku.

Jednu z najnovších analýz sledujúcich dĺžku návratnosti investície do kúpy bytu na prenájom zverejnila spoločnosť ProfitLevel. Jej zistenia potvrdili výsledky iných štúdií, v ktorých sa na popredných priečkach európskych rebríčkov opakovane objavujú španielske mestá. V novom rebríčku od ProfitLevel sa dvojici španielskych zástupcov dokonca podarilo obsadiť 2 vedúce pozície.

 

Valencia – návratnosť investície 17 rokov

Víťazom európskeho rebríčka sa stala Valencia. Jedno z realitných centier Španielska prežíva ďalší stavebný boom. Stavajú sa najmä moderné bytové komplexy, ktoré každoročne rozšíria miestnu realitnú ponuku o stovky nových bytov. Časť z nich majitelia prenajímajú študentom, zamestnancom alebo rodinám prichádzajúcim z vidieka. Investícia do ich kúpy sa im vráti o 17 rokov, čo je v súčasnosti najmenej v Európe.   

Barcelona – návratnosť investície 19 rokov

Menej ako 20 rokov sa na návrat investície do kúpy bytu čaká aj v Barcelone. V katalánskej metropole môžu majitelia rátať s návratnosťou peňazí o 19 rokov. Obe španielske mestá na čele rebríčka si udržali niekoľkoročný trend stabilne dlhej návratnosti. Vzhľadom na postupný nárast cien nájomného, ktorý predbieha rast cien bytov určených na predaj, sa táto návratnosť môže v najbližších mesiacoch ešte znížiť. Najoptimistickejšie predpovede hovoria o skrátení tejto doby o 1-2 roky.

Trojicu najlepších uzatvárajú grécke Atény

Uvedené španielske mestá sú jediné, ktoré sa v rebríčku od ProfitLevel dokázali dostať pod hranicu 20 rokov. Konkurovať im môžu iba Atény. Grécka metropola sa umiestnila hneď za nimi. Na 3. priečku sa dostala vďaka dĺžke návratnosti 20 rokov. Jej umiestnenie potvrdilo dominanciu stredomorských miest, ktoré v rebríčku súperia so stredoeurópskymi lokalitami. Tie však pravidelne obsadzujú nižšie priečky, čo sa zopakovalo aj teraz. Svedčí o tom vyše 2-násobne dlhšia návratnosť investície do kúpy bytu na prenájom v Mníchove či vo Viedni. V nemeckom meste dosahuje viac ako 40 rokov, vo Viedni je to necelých 39 rokov.

Návratnosť v Bratislave dosahuje 30 rokov

Zo stredoeurópskych miest sa nepodarilo konkurovať silnejším stredomorským zástupcom ani Bratislave. Rozdiel v dĺžke návratnosti investície do kúpy bytu v Bratislave a vo Valencii sa ešte zväčšil. Majitelia bytov v našom hlavnom meste si budú musieť počkať na návrat čiastky investovanej do kúpy až 30 rokov. V porovnaní s výsledkami analýzy spred polroka je to o 4 roky viac. Dôvodom je rýchly rast cien, ktorý urobil z Bratislavy jedno z 2 stredoeurópskych miest, kde sa návratnosť tejto investície predĺžila. Druhým mestom s dlhšou návratnosťou je Krakov, kde sa investícia vráti o 29 rokov, takisto o 4 roky neskôr ako pred 6 mesiacmi.

Uvedené čísla neplatia pre všetky byty v jednotlivých mestách. Rebríček bol zostavený len na základe porovnania cien bytov na predaj s výškou mesačného nájomného priemerných bytov. V rámci použitej metodiky boli za priemerné byty zvolené 1-izbové byty s výmerou 50 m². Hodnotené boli iba byty v centre stredoeurópskych a tzv. stredomorských miest. Do rebríčka sa nedostali žiadne mestá zo severnej Európy. Zo západnej Európy v ňom figurujú iba mestá z krajín na pobreží Stredozemného mora ako Španielsko či Taliansko.

 

Foto: www.pixabay.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.