Riziká predaja nehnuteľnosti bez realitnej kancelárie - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Predaj bytu alebo rodinného domu môže byť jedným z najväčších životných obchodov. Okrem toho, že sa v ňom jedná o tisíce až desaťtisíce eur, počas jeho priebehu je nutné zvládnuť viacero úkonov. To môže vyžadovať profesionálnu pomoc realitnej kancelárie.

Napriek tomu, že realitná kancelária sa špecializuje na predaj nehnuteľností so všetkým, čo k tomu patrí, mnohí predávajúci jej služby odmietajú. Dôvodom je provízia, ktorú si maklér alebo realitná kancelária za poskytnuté služby pýta. Tá sa však v konečnom dôsledku môže ukázať ako výhodná investícia, ktorá predávajúceho chráni pred viacerými možnými rizikami vyplývajúcimi z uzatvárania realitného obchodu na vlastnú päsť.

Ponuka neosloví, nedostane sa ku kupujúcim

Cesta za úspešným predajom sa začína vytvorením atraktívnej ponuky. Jej cieľom je zaujať a osloviť kupujúcich. Na to je potrebné, aby sa k nim ponuka dostala. Realitná kancelária vie, ako ju vytvoriť a kde ju prezentovať, čo urýchli celý predaj. Bez pomoci realitnej kancelárie sa môže stať, že ponuka sa k záujemcom, pre ktorých je daná nehnuteľnosť ako stvorená, ani nedostane.

Predávajúci na predaji nehnuteľnosti prerobí

Vývoj cien na realitnom trhu sa neustále mení, pričom cena nehnuteľnosti závisí od viacerých faktorov. Poznať cenové pomery v danej lokalite a pýtať za nehnuteľnosť primeranú sumu, to vyžaduje podrobný prieskum trhu. Predávajúci, ktorí sa predajom bytov či domov neživia, na takúto prácu nemajú čas. Výsledkom predaja bez asistencie realitnej kancelárie tak môže byť podhodnotená cena, ktorá síce predaj urýchli, no predávajúci na ňom nakoniec prerobí.

Kvôli vysokej cene sa nehnuteľnosť nepredá

Druhým extrémom v súvislosti s cenotvorbou je príliš vysoká cena. Aj v tomto prípade môže zohrať kľúčovú úlohu neznalosť súčasných pomerov na trhu. To dokáže vyriešiť spolupráca s realitnou kanceláriou alebo vypracovanie znaleckého posudku, ktorý určí reálnu cenu danej nehnuteľnosti. Nadhodnotená cena totiž bráni predaju a nehnuteľnosť drží dlho v ponuke, čo ešte viac znižuje záujem zo strany kupujúcich.

Realitný obchod neprebehne transparentne

Zvládnutím tvorby ponuky a stanovením primeranej ceny sa nevyriešia všetky riziká predaja bez realitnej kancelárie. Jedným z najväčších je priebeh samotného realitného obchodu. Ten zahŕňa niekoľko krokov a právnych úkonov smerodajných pre transparentný priebeh. V hre je vypracovanie zmlúv a prevod kúpnej ceny, pri ktorom dochádza v rámci predaja na vlastnú päsť k najčastejším problémom. Tie môžu následne ovplyvniť prepis bytu alebo domu a s tým súvisiace odovzdanie nehnuteľnosti do rúk nového majiteľa.

Nie sú splnené potrebné právne náležitosti

Podpisom zmlúv a uhradením kúpnej ceny sa realitný obchod nekončí. Celý proces sa zavŕši až prepisom nehnuteľnosti a inými právnymi a administratívnymi úkonmi. Práve na tie mnohí predávajúci zabúdajú, resp. o nich nevedia, čo môže takisto značne skomplikovať odovzdanie majetku novému vlastníkovi. Pri asistencii realitnej kancelárie na tieto právne alebo iné kroky myslieť nemusia. V rámci poskytovaných služieb sa o nich postará realitný maklér.

Predaj nehnuteľnosti bez realitnej kancelárie prináša aj ďalšie riziká, s ktorými predávajúci nepočítajú. Pri predaji na vlastnú päsť sú omnoho zraniteľnejší voči podvodníkom, ktorí sa snažia využiť ich neznalosť pomerov na trhu či minimum poznatkov o právnych aspektoch priebehu realitných obchodov. O to skôr sa môže ochota zaplatiť realitnej kancelárii za ich služby ukázať ako investícia, ktorá nešetrí iba čas a energiu, ale zároveň chráni pred väčšími finančnými stratami.

Zdroj foto: keyrealtyneo.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.