Slováci pri kúpe nehnuteľností v zahraničí preferujú apartmány na pobreží - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Letná sezóna pokračuje v plnom prúde a s ňou naberá na obrátkach aj trend kupovania nehnuteľností v najobľúbenejších  dovolenkových destináciách. Tie tvoria znovu o niečo vyšší podiel zo všetkých zahraničných nehnuteľností kúpených Slovákmi. O jeho nárast sa pričinili najmä apartmány na pobreží.

Časy, kedy sa Slováci obzerali po zahraničných nehnuteľnostiach len v okolitých štátoch, kde žili a pracovali, sú dávno minulosťou. Záber kupujúcich sa postupne rozšíril aj na krajiny, kde trávia dovolenku, prípadne chcú prenajímať nehnuteľnosť iným dovolenkujúcim. S tým začal rásť dopyt po nehnuteľnostiach na pobreží v najnavštevovanejších prímorských oblastiach, aké Slováci navštevujú.  

Slováci kupujú najviac nehnuteľností v Chorvátsku

Blízka mentalita, primerané ceny, dobrá dostupnosť autom. To sú len niektoré plusy, pre ktoré je Chorvátsko najvyhľadávanejšou krajinou na kúpu dovolenkovej nehnuteľnosti v zahraničí. Rastúcemu dopytu po tamojších nehnuteľnostiach praje aj jednoduchšie cestovanie do krajiny po vstupe do EÚ. Podmienky pre Slovákov by sa mali ešte zlepšiť po plánovanom prijatí eura.

Dopyt po nehnuteľnostiach stúpa na celom Jadrane

Chorvátske lokality ako Dalmácia, Dubrovník, ostrov Hvar alebo vzdialenejšia Makarská riviéra nie sú jedinými destináciami na Jadrane, kde vládne realitná horúčka. Slováci siahajú aj po nehnuteľnostiach v ďalších jadranských oblastiach. Obľúbené sú lacnejšie destinácie na severovýchodnom talianskom pobreží či slovinské pobrežné mesta Piran alebo Izola. Realitní experti začínajú odporúčať aj Barskú riviéruČiernej Hore, ktorú čaká sľubná budúcnosť, s čím sa budú zhodnocovať aj tamojšie nehnuteľnosti.

Mimo Jadran je stále najvyhľadávanejšie Španielsko

Jadranu šliape stále viac na päty Španielsko, ktoré je po Chorvátsku a Taliansku už tradične najvyhľadávanejšie. Prognózy dokonca predpovedajú, že tento rok sa južanská krajina stane pre kupujúcich zo Slovenska destináciou č. 1. Najväčší záujem je stále o vychýrené ostrovy TenerifeMalorka. Tie lákajú najmä stabilnými cenami, ktoré sa v porovnaní s predošlými 2 rokmi takmer nezvýšili. Pri starších nehnuteľnostiach v niektorých lokalitách sa dokonca predávajú o 5 až 10 % lacnejšie.

Bulharské pobrežie ponúka vysoký investičný potenciál

Práve Bulharsko je krajina, kde majú záujemcovia o kúpu nehnuteľnosti za účelom prenájmu dovolenkových sídel jeden z najvyšších investičných potenciálov. Ceny tamojších pobrežných nehnuteľností patria medzi najlacnejšie v celej Európe. Podľa predpovedí by mali už v blízkej budúcnosti zaznamenať až niekoľkopercentné zhodnotenie. Kupujúcim sa tak naskytá skvelá príležitosť, ako na kúpe zahraničnej nehnuteľnosti zarobiť niekoľko tisíc eur.

Najvyšší dopyt zaznamenávajú apartmány na pobreží

Bez ohľadu na výber krajiny sú najviac žiadané práve apartmány na pobreží. Tie sú o pár tisíc drahšie ako vnútrozemské nehnuteľnosti, no výhodou je poloha, vďaka ktorej ponúkajú vyšší komfort a minimálnu vzdialenosť k moru. Niektorí kupujúci sú ochotní priplatiť aj za apartmány priamo na pláži. V lacnejších krajinách ako Bulharsko či Chorvátsko sa začali vo veľkom kupovať aj menšie plážové domy, ktorých prenajímanie prináša návrat investície už po niekoľkých rokoch.

Aktuálna ponuka nehnuteľností na pobreží v jednotlivých krajinách je dostatočne široká. Na výber sú viaceré typy nehnuteľností s rôznou výmerou, dispozíciou či vybavením. Pre lepšiu orientáciu odporúčame využiť služby realitnej kancelárie, ktorá vám pomôže s výberom vhodnej nehnuteľnosti spĺňajúcej vaše individuálne požiadavky.

 

Zdroj foto: clearbluetenerife.com, yolo.estate

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.