Slovensko patrí medzi 3 krajiny s najlacnejšími hypotékami v EÚ - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Boj bánk o klientov pokračuje. Aj vďaka tomu sa úroky slovenských hypoúverov držia na historických minimách. Ich priemerná výška dosahuje už niekoľko mesiacov menej ako 1 %, čo radí slovenské hypotéky medzi najlacnejšie v celej EÚ.

Slovensko sa v rebríčku členských štátov s najlacnejšími hypotékami v EÚ dokázalo dostať do vedúcej trojky. Na popredné pozície sa prepracovalo vďaka opakovanému poklesu úrokov, ktorý drží priemernú úrokovú sadzbu hypoték výrazne pod celoeurópskym priemerom. Miesto vo vedúcej trojke si udržiava aj vďaka postupnému zdražovaniu hypoték v iných štátoch. Len v máloktorých krajinách tak žiadatelia v súčasnosti splácajú nové bývanie lacnejšie ako u nás.

Priemerná sadzba našich hypoték je 0,90 %

V krajinách s najlacnejšími hypotékami sa priemerná úroková sadzba už pár mesiacov drží pod hranicou 1 %. Výnimkou nie je ani Slovensko, kde môžu žiadatelia získať úver s úrokom pod 1 % vo viacerých bankách. Aj vďaka tomu sa priemerná sadzba dostala ešte v júni tohto roka na úroveň 0,89 %, čo bolo najmenej od začiatku poskytovania hypoték na tunajšom trhu. Výška priemernej sadzby síce následne vzrástla, no tento nárast zaznamenal iba 0,01 %, takže Slováci si mohli požičiavať s priemerným úrokom 0,90 % do konca leta. Podľa čísel portálu www.theglobaleconomy.com, ktorý využíva trochu inú metodiku, však priemerný úrok našich hypoték v lete dosahoval 1,03 %.

Slovenské hypotéky sú 3. najlacnejšie v EÚ

Ak by sa pri zostavovaní rebríčka zohľadňovali údaje zo slovenských inštitúcií, Slovensko by v ňom skončilo o miesto vyššie pred Portugalskom. V juhoeurópskom štáte sa totiž hypotéky počas leta schvaľovali s priemernou úrokovou sadzbou 1 %. Vzhľadom na údaje uvedeného portálu, podľa ktorých dosiahla priemerná úroková sadzba slovenských hypoúverov 1,3 %, to Portugalsko zaradilo na 2. priečku. Slovensko sa muselo uspokojiť s bronzovým stupienkom a spoločne s druhým Portugalskom sa „skloniť“ pred vedúcim Fínskom. V severskom štáte sa hypotekárne úvery schvaľovali s priemernou úrokovou sadzbou na úrovni 0,8 %, čo „krajinu tisícich jazier“ urobilo celkovým lídrom v EÚ. 

Naše hypotéky sú o vyše 1 % lacnejšie ako české

3. pozícia v rebríčku štátov s najlacnejšími hypotékami v EÚ nás zároveň dostala na čelo V4. V zvyšných 3 štátoch sú hypotéky už pár mesiacov výrazne drahšie. Príkladom je Česko, kde sa v lete schvaľovali s priemerným úrokom 2,41 %. Len o niečo lepšie dopadlo Poľsko, kde bola priemerná úroková sadzba na úrovni 2,31 %. V obidvoch krajinách sa však v najbližších týždňoch očakáva zdražovanie, takže priemerná úroková sadzba českých a poľských hypoték sa môže do konca decembra zvýšiť na viac ako 3 %. Najdrahšie hypotéky spomedzi štátov V4 majú stále Maďari, ktorí si na bývanie požičiavali s priemerným úrokom 4,38 %.

5 štátov s najlacnejšími hypotékami v celej EÚ:

1. Fínsko

2. Portugalsko

3. Slovensko

4. Španielsko

5. Francúzsko

5 štátov s najdrahšími hypotékami v celej EÚ:

1. Lotyšsko

2. Rumunsko

3. Maďarsko

4. Chorvátsko

5. Bulharsko

Prognózy zamerané na ďalší vývoj v rebríčku štátov s najlacnejšími hypotékami v EÚ hovoria jasne. Slovensko by si malo pozíciu vo vedúcej trojke minimálne do konca roka udržať. Trend nárastu úrokových sadzieb sa k nám v záverečnom štvrťroku aj vďaka vianočným kampaniam zrejme nedostane. Navyše, vo väčšine krajín, ktoré sú v rebríčku za nami, sa výraznejší pokles úrokových sadzieb neočakáva, kým u nás sa môžu o pár desatín percenta ešte znížiť.

 

Zdroj foto: pixabay.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.