V ktorých talianskych regiónoch kupujú Slováci najviac nehnuteľností? - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Dopyt po zahraničných nehnuteľnostiach zo strany Slovákov naďalej stúpa. Predmetom ich kúpy sa čoraz viac stávajú aj rekreačné nehnuteľnosti v Taliansku. Kupujúci si však vyberajú iba niektoré regióny, ktoré sú známe širokou ponukou nehnuteľností plniacich ich nároky.

 Pre Slovákov je Taliansko vyhľadávanou dovolenkovou destináciou, no zatiaľ sa jej nedarí dostať sa na čelo pomyselného rebríčka zahraničných krajín, v ktorých by si kupovali najviac nehnuteľností. Pestrá realitná ponuka a pomalšie tempo rastu cien však prispieva k tomu, že po tamojších domoch a apartmánoch siaha čoraz viac kupujúcich zo Slovenska. Platí to najmä o niekoľkých vybraných talianskych regiónoch, ktoré sú dlhodobo najžiadanejšie.

Najväčší dopyt je po nehnuteľnostiach na juhu

Regiónov, v ktorých badať dosť silnú kúpyschopnosť Slovákov, je na Apeninskom polostrove hneď niekoľko. Medzi tie najvyhľadávanejšie patria už zopár rokov vybrané lokality z južnej časti Talianska. Tie sú pomerne lacnejšie ako nehnuteľnosti situované v drahších lokalitách na severe, vďaka čomu sú pre Slovákov a ich finančné pomery dostupnejšie. Rastu dopytu po nehnuteľnostiach na juhu praje aj pomalšie zvyšovanie cien, ktoré drží tamojšie nehnuteľnosti v porovnaní s domami a apartmánmi na severe na výrazne nižších cenových úrovniach.

Na juhu kvôli moru, na severe kvôli lyžovačke

Oblasti na juhu Taliansku sú Slovákmi vyhľadávané najmä kvôli útulným plážam. Jednotlivé regióny disponujú dostatočne širokou realitnou ponukou, v ktorej je množstvo novostavieb aj starších apartmánov alebo plážových domov za ceny porovnateľné s jadranskými rekreačnými nehnuteľnosťami. Drahší sever zas láka tých, ktorí sa chcú vracať do Talianska kvôli zimným pobytom spojeným s lyžovačkou. Kupujúci ale zakúpené chaty alebo apartmány v krásnom horskom prostredí využijú aj počas letnej sezóny, kde je v kurze alpská turistika.

Najžiadanejšie regióny na kúpu nehnuteľnosti:

Sardínia – Z južných regiónov sa v posledných mesiacoch predáva najviac nehnuteľností na Sardínii. Stredomorský ostrov je plný nádherných pláží, kde síce pribúda turistov, no oblasť je stále považovaná za jednu z najpokojnejších. Dopyt po tamojších domoch a apartmánoch sa zvyšuje aj vďaka poklesu cien, ktoré sa napríklad v máji tohto roka medziročne znížili o vyše 2 %. Priemerná cena nehnuteľností na Sardínii tak v 5. mesiaci dosahovala menej ako 1500 € za m².

Sicília – Podobným prípadom ako Sardínia je aj Sicília. Mnohé sicílske lokality sú ešte o pár desiatok eur za m² lacnejšie. Týka sa to najmä postupne vyľudňovaných dediniek, v ktorých si prídu na svoje skôr kupujúci hľadajúci pokoj a súkromie ako vybavené rezorty ponúkajúce spoločenský život. Niektoré z týchto lokalít dokonca ponúkajú nehnuteľnosti za symbolické euro pod podmienkou, že kupujúci sa v nich usadia minimálne na niekoľko rokov.

Benátsko – Napriek porovnateľne drahším ponukám sa nehnuteľnosti za dostupnú cenu dajú nájsť aj na severe. Príkladom je obľúbený región Benátsko na severovýchode krajiny, ktorý je jednou z najlacnejších oblastí severu. V máji tohto roka sa tam priemerná cena nehnuteľností vyšplhala na úroveň 1521 € za m². Udialo sa tak po medziročnom náraste cien, ktorý dosiahol 1,30 %.

Toskánsko – Toskánska oblasť sa z hľadiska cien realít zaraďuje do vyššej cenovej skupiny. V máji 2021 sa priemerná cena tamojších nehnuteľností vyšplhala na úroveň vyše 2200 € za m². Medziročný cenový rast bol mierny, dosiahol „iba“ 0,20 %. Aj to sa podpísalo pod ďalší nárast trendu kúpy nehnuteľností zo strany Slovákov, ktorí sú ochotní za domy či apartmány na toskánskych plážach alebo vo vinohradníckych oblastiach ochotní priplatiť pár tisíc eur.

Okrem uvedených 4 regiónov sú aktuálne v kurze aj ďalšie talianske oblasti. Z tých severných sa dosť nehnuteľností predáva v Ligúrii, ktorá láka svojimi plážami aj napriek vyšším cenám. Dopyt postupne narastá aj vo vnútrozemskej Umbrii, kde je záujem o domy vo vinohradoch. Z južných oblastí, ktoré sú známe rozpálenými plážami, sa začína presadzovať aj Kampánia Kalábria.

 

Zdroj: www.rellox.com

Zdroj foto: www.pinterest.com, www.liveinsardinia.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.