Zlatý realitný trojuholník v Španielsku – Marbella, Benahavis, Estepona - REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Jednému z najväčších realitných trhov v Európe vládne už pár rokov trojica miest. Do každého z nich prúdia milióny eur, ktoré podporujú dynamický rozvoj týchto lokalít. V kombinácii s výhodnou polohou a minimálnymi vzdialenosťami medzi mestami tak vytvárajú „zlatý realitný trojuholník“, aký by sme inde v Španielsku hľadali márne.

Domovom „zlatého realitného trojuholníka“ je pobrežná oblasť Costa del Sol v provincii Málaga. Jedná sa o rozsiahle prímorské územie, ktoré sa tiahne juhom Španielska. V oblasti je mnoho miest, lokalít a rezortov, ktoré sa tešia vysokej návštevnosti spojenej s nakupovaním nehnuteľností. Najviac sa ich predáva v mestách Marbella, BenahavisEstepona, ktoré sú momentálne na španielskom realitnom trhu centrom diania.

Rekordný predaj bytov

Trio miest pasovali do pozície „zlatého realitného trojuholníka“ najmä rekordné predaje, ktoré dosiahli niekoľkoročné maximá. V priebehu predošlého roka boli zaznamenané vo všetkých 3 mestách. Najviac nehnuteľností bolo predaných v 2. polovici roka 2021, kedy po pomalšom 1. polroku nastúpil raketový rast predaja. V Marbelle to počas 3. štvrťroka viedlo k prekonaniu rekordu z 3. štvrťroka 2004, ktorý stratil prvenstvo v rebríčku najlepších 3. kvartálov. Rekord bol zaznamenaný aj v Estepone. Celkový počet všetkých realitných transakcií uzatvorených v tomto meste v priebehu 2. polroka 2021 prekonal dovtedajšie maximum z 2. polroka 2017.

Realitný boom pokračuje

Minulý rok nebol jediný, v ktorom sa prepisovali čísla. Počet predaných nehnuteľností sa drží na nadpriemernej úrovni aj tento rok. Rastúci trend potvrdili štatistiky za obidva kvartály v 1. tohtoročnom polroku a podľa nových predpovedí sa vývoj z predchádzajúcich mesiacov nemá meniť ani v záverečnom kvartáli roka. Príčiny dynamického vývoja na trhu v týchto mestách sú rovnaké ako v minulom roku. Ceny bytov, domov aj apartmánov tlačí nahor najmä rastúci dopyt, ktorý podporuje aj expanziu stavebnej produkcie. Tá takisto zaznamenáva rastúce čísla atakujúce niekoľkoročné maximá.  

Realitný trh v Marbelle

Stavebný boom sa týka najmä Marbelly, ktorá je spomedzi trojice lokalít v „zlatom realitnom trojuholníku“ najväčšia. Tomu odpovedá aj vyšší počet zrealizovaných projektov. Developeri sa snažia uspokojiť potreby všetkých kupujúcich, čoho výsledkom je výstavba apartmánových komplexov, bytových projektov a obytných zón s rodinnými domami. Časť projektov vzniká hneď v blízkosti pláží s výhľadom na more, iné sa realizujú ďalej od mora, no s dostupnosťou na pláž za niekoľko minút peši.

Byt či dom v Benahavis

Pod horami ukryté mestečko Benahavis je pomerne malé, no patrí medzi najbohatšie lokality v celej Málage. Malú rezidenčnú oblasť vzdialenú zhruba 7 kilometrov od mora vyhľadávajú celebrity, realitní investori aj biznismeni. Tí si v dobre vybavenej podhorskej lokalite kupujú najmä luxusné rezidencie s väčšou výmerou. Na voľných pozemkoch však postupne rastú aj bytové a apartmánové komplexy, ktoré robia lokalitu dostupnou aj pre strednú vrstvu. Nové byty v Benahavis sa dajú kúpiť za menej ako 200 000 € v závislosti od ich veľkosti a polohy.

Novostavby v Estepone

Zlatý trojuholník uzatvára mesto Estepona, ktorá býva často označovaná ako menšia sestra Marbelly. Približne o polovicu menšia populácia pomáha udržiavať tamojšie uličky pokojné a bezpečné. Z hľadiska dopytu po nehnuteľnostiach sa však menšia populácia aj rozloha javí skôr ako nevýhoda. Ponuka bytov, domov a apartmánov je menšia a v jednotlivých obdobiach s rýchlejším tempom nárastu predaja v nej ostáva málo voľných nehnuteľností, či už na predaj alebo prenájom.

Dynamický vývoj na trhu s nehnuteľnosťami v každom z týchto 3 miest sa odráža aj na ich cenách. Tie sa za posledných 10 rokov niekoľkonásobne zvýšili. Ceny však stúpajú v celej oblasti Costa del Sol, nielen v „zlatom realitnom trojuholníku“. Zdražovanie má pretrvávať ďalej, čo realitní experti odporúčajú využiť kúpou nehnuteľnosti, ktorá sa za niekoľko rokov zhodnotí o tisícky eur.

 

Foto: www.pixabay.com

REALITNÉ SLUŽBY, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.